Начало НОВИНИ Риск от използването на „мръсната бомба“ в Украйна

Риск от използването на „мръсната бомба“ в Украйна

0

Русия не трябва да ескалира конфликта в Украйна, като твърди, че Киев планира да взриви „мръсна бомба“ на собствена територия, за да обвини Москва, предупреди в понеделник ръководителят на Атлантическия алианс Йенс Столтенберг.

Русия обвинява Украйна, че иска да хвърли радиоактивна бомба върху собствената си страна.

В най-основната си форма „мръсната бомба“ е конвенционално оръжие, обсипано с радиоактивни, биологични или химически материали, които се разпространяват при експлозия.

Киев и неговите западни съюзници отхвърлят тези обвинения и се опасяват, че Русия иска да подготви военна ескалация под този претекст.

„Съюзниците в НАТО отхвърлят това обвинение. Русия не трябва да използва това като претекст за ескалация на конфликта в Украйна, написа в Туитър Столтенберг след разговор с шефа на Пентагона Лойд Остин и британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Според Кремъл Украйна вече ще бъде в „последната фаза“ на производството.

„Според информацията, с която разполагаме, две украински организации имат конкретни инструкции да създадат така наречената „мръсна бомба“, повтори генерал-лейтенант Игор Кирилов в изявление в понеделник.

Инспектори в Киев
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в понеделник, че ще бъде изпратена инспекторска мисия в две ядрени съоръжения в Украйна по искане на властите в Киев.

Изпращането на инспекторите е свързано с руските обвинения, че Украйна може да използва „мръсна бомба“, нещо отречено от киев. Ядрената агенция на ООН също няма индикации за отклоняване на ядрен материал или недекларирани украински дейности.

„МААЕ е готова да посети тези места през следващите дни“, се казва в изявление на ядрената агенция на ООН.

Предишна статияCOVID-19: Над 1100 са новите случаи, 19 души са починали
Следваща статияКой е Риши Сунак, първият индус и милиардер, който е министър-председател на Обединеното кралство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук