Начало НОВИНИ САЩ обвиняват 2 китайски агенти в шпионаж

САЩ обвиняват 2 китайски агенти в шпионаж

0

Двама агенти на китайското разузнаване бяха обвинени в понеделник в Ню Йорк за опит за намеса в съдебно дело на САЩ срещу китайска телекомуникационна компания.

Министерството на правосъдието повдигна обвинения на Wang Zhen и He Guochun за възпрепятстване на правосъдието. Освен това последният и за пране на пари.

В обвинителния акт се твърди, че те са платили на американски информатор — всъщност двоен агент — за когото са вярвали, че са вербувани от правителствена агенция, за да предостави документи, свързани със съдебно дело срещу китайската компания, в замяна на биткойн на стойност 61 000 долара.

Обвинителният акт не уточнява името на замесената компания и почти не посочва, че това е глобална телекомуникационна група, базирана в Китай.

Подробностите са подобни на делото срещу Huawei, китайския технологичен гигант, преследван през 2019 г. в Съединените щати за кражба на търговски тайни и избягване на санкции, наред с други обвинения.

От януари 2019 г., когато бяха обявени обвиненията срещу Huawei, и двамата многократно са се опитвали да получат поверителна информация за свидетелите, събраните доказателства за процеса и възможните нови обвинения срещу компанията, „в опит да се намесят в процеса“.

Те вербуват своя източник през 2017 г., но тя „започва да работи като двоен агент за правителството на Съединените щати“ под надзора на ФБР, се посочва в документа.

ФБР изготви фалшиви документи, класифицирани като „секретни“, които по-късно бяха доставени на агентите на азиатската държава. He Guochun плати около $41 000 в биткойни за един от тях миналата година.

Те признаха, че са предали информацията, която са получили, на телекомуникационната компания и че тя е била наясно с шпионската операция, продължила до 2022 г.

Предишна статияКой е Риши Сунак, първият индус и милиардер, който е министър-председател на Обединеното кралство
Следваща статияГешев: Ние трябва да решаваме проблемите на българските граждани, защото иначе ще се борим с последствията и трябва да решим тези проблеми тук и сега

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук