Начало БЪЛГАРИЯ Юлиан Войнов: Цената на енергоносителите на борсата се срива, инфлацията ще пада

Юлиан Войнов: Цената на енергоносителите на борсата се срива, инфлацията ще пада

0

Инфлацията в момента е 20%, но това е месечната инфлация, а средногодишната е около 12%. Следващата година е много реалистично тя да падне наполовина. На първо място заради навлизането на света в глобална рецесия. На второ място потискането на потреблението, включително и в България и на трето място – цената на енергийните ресурси буквално се срива на борсата, което неминуемо ще доведе до облекчаване на инфлационния натиск в страната.

Това заяви в PrimeTime финансистът и икономически анализатор Юлиан Войнов. Според него заложената в единия от вариантите на проектобюджет на служебното правителство средногодишна инфлация от 6.4% за следващата година изглежда реалистична оценка.

Същевременно по думите икономиста служебното правителство се отказва да изпълни изискванията на закона, според който Министерството на финансите трябва да внесе в парламента до 31 октомври проектобюджет за следващата година, след което могат да нанасят корекции по него.

„Ако се премине към предсрочни избори тогава парламентът ще бъде разпуснат и ще останем с този бюджет“, коментира Войнов.

„Разликата между настоящата година и следващата е много голяма. Дори и България да не навлезе в рецесия, ще има забавяне икономически и тези параметри, които са заложени в сегашния бюджет, просто няма да отговарят на реалността“, допълни той.
Според икономиста има и положително страна, ако през следващата година продължи да действа бюджетът от 2022 г. – разходите няма да бъдат увеличени, което от гледна точка на раздутите бюджетни дефицити и опасения за увеличение на дълговия товар в България, е положително.

„Дълг може да се вземе, единственото ограничение са лихвените проценти – до този момент имаше много ниски лихви, напоследък пазарите започват да оценяват риска като по-голям. Нямаме проблеми от гледна точка на макроикономическа стабилност, защото имаме втория най-нисък дълг към БВП, но това което ще се промени, са по-високите лихви, респективно разходи за погасяване на дълговете“, обясни експертът.
Финансистът посочи, че в краен случай за погасяване на дълговете България може да използва и натрупания фискален резерв, който е над 11 млрд. лв.

„По-добре е вниманието на народните избраници да бъде насочено към това какъв дефицит може да понесе този бюджет и дали няма да излезе извън рамките на 6-7%, което наистина е фрапантно“, подчерта Войнов и допълни, че това може да повлияе на оценката на инвеститорите, респективно на лихвите по дълговете.

„Може би ще се наложи да се посегне до увеличение на данъците. Към настоящия момент би било пресилено, че единствената правилна стъпка би била увеличение на данъците“, коментира още икономистът.

Предишна статияРекорден спад на строителната продукция
Следваща статияАтанас Зафиров: Никой не е казал, че трябва да влизаме в Еврозоната от 1 януари 2024 г

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук