Начало БЪЛГАРИЯ Бранимир Джокич: Голяма заблуда е, че сърби и руснаци са братя!

Бранимир Джокич: Голяма заблуда е, че сърби и руснаци са братя!

0
Serbia and Russia flag together realtions textile cloth fabric texture
Въпреки факта, че проучвания в Сърбия показват, че жителите на нашата страна смятат руснаците за най-близки, а Русия за най-приятелската страна, ”братството” между сърби и руснаци е голяма заблуда. Това заявява външнополитическият експерт Бранимир Джокич пред изданието ”Куриер”, цитиран от македонската „Слободен печат“.

„Тук има русофили, които обожават руската култура и руското общество. Въпреки че повечето от тези, които се смятат за русофили, стигат до нивото на мисълта, че Русия ще пожертва свои национални интереси в името на сръбските национални интереси“, казва Джокич.

„Голяма заблуда е, че има някакво сръбско-руско братство. Включително панславизма, който се заражда в Чехия и Полша и по-късно е използван от Русия за свои политически цели и за да спечели православните славянски народи на Балканите за разправа с Османската империя и Австро-Унгария. Това по-късно доведе до Първата световна война“, добавя той.

„Тук живеем в илюзии и не се намира кой да каже истината на този народ, че няма братство и любов. Всички се ръководят изключително от националните си интереси. Трябва да премахнем това погрешно схващане веднъж завинаги“, категоричен е експертът.

На въпрос защо смята, че сърбите грешат за близостта си с Русия, Джокич отговаря:

– Защото сме отчаяни и смятаме, че руснаците ще ни помогнат, защото няма кой друг да ни помогне в тази катастрофална ситуация. Само че ако има споразумение между Запада и Русия по отношение на Украйна, ние ще бъдем на масата. Руснаците ще ни предадат, за да получат нещо в Кавказ или в Украйна – казва Джокич.

Подобни тези изказа миналата седмица и бившият министър на отбраната на Сърбия Драган Шутановац, който каза, че Русия никога в историята не е защитавала интересите на Сърбия. Нещо повече, той припомни, че докато Хитлер е газел сръбската земя и избивал хиляди невинни, СССР не си е мръднал пръста в подкрепа на югославските народи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук