Начало БЪЛГАРИЯ Ген. Събев: Българското небе няма да остане без охрана

Ген. Събев: Българското небе няма да остане без охрана

0

„България няма да остане без охрана на въздушното пространство. НАТО има много ясна политика. Ако в момента България няма възможности, тук може да дойдат около 10-12 самолета до ескадрила на ротационна основа“, обясни военният експерт ген. Съби Събев по БТВ.

Въпреки това, той смята, че осемте самолета, които ще придобием от началото на 2025 г. не са достатъчни, за да се осъществява охраната на въздушното ни пространство: „Беше доказано, че минимум 16 самолета трябват. Сега е моментът, предложена е оферта от САЩ и ако ние се забавим, ще отидем към 2035 г.“. 

Събев споделя оценката, дадена вчера от ГЕРБ пред президента Радев, че България не стои добре в рамките на НАТО. 

„Една страна е адекватен и силен член на НАТО със солидарността, която проявява в рамките на НАТО и спрямо партньорите на НАТО, какъвто е Украйна. За съжаление ние тая солидарност не я проявяваме в необходимата адекватна степен на ситуацията, която имаме сега“, каза той. 

Ген. Събев е категоричен, че България има с какво да подкрепи Украйна. 

„Украйна изпрати ясен списък и ние може да проверим какво имаме на разположение в мобилизационния резерв. Това, което ще ни е необходимо за военно време – действително там може да се предостави определена техника и след това, когато закупим нова, старите може да ги изтеглим в този резерв“, каза той. 

По думите му войната най-вероятно ще продължи поне до края на следващото лято.

Ген. Събев смята, че е крайно време България да има свой титуляр в НАТО.
„Не е нормална тая ситуация да няма толкова дълго време титуляр. Той отстоява националните позиции при обсъждането на въпроси за колективната отбрана, нашия принос и всички въпроси и политически решения, които се вземат там“, каза още военният експерт.

Предишна статияГешев предлага съвместни екипи между прокуратурата, МВР и ДАНС
Следваща статияБранимир Джокич: Голяма заблуда е, че сърби и руснаци са братя!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук