Начало НОВИНИ Европейският съюз казва, че когато Путин говори, „истината е лъжа, а лъжата...

Европейският съюз казва, че когато Путин говори, „истината е лъжа, а лъжата е истина“

0

Европейският съюз в петък отне достоверността на изявленията на руския президент Владимир Путин, че светът преминава през „най-опасните“ години след Втората световна война и смята, че в устата му „истината е лъжа, а лъжата е вярно.

„За мен речта на Путин не е нищо повече от „оруелска“, каза говорителят на общността за външните работи Набила Масрали по време на ежедневната пресконференция на Европейската комисия, в която посочи, че в изявленията на руския лидер „грешното е правилно, правилното е грешно“ и „истината е лъжа и лъжата е истина“.

Говорителката говори по този начин, след като беше консултирана относно речта на Путин в дебатния клуб Valdái, в която той заяви, че светът е изправен пред „най-опасното и непредсказуемо“ десетилетие след Втората световна война.

По време на речта си, която продължи повече от половин час и продължи с въпроси, руският лидер не пести думи в критики към Запада и еднополюсния свят, който е към своя край, каза той.

„Който сее вятър, жъне бури“, предупреди той в коментари, последвали повтарящи се ядрени заплахи във връзка с конфликта в Украйна.

Говорителката прегледа „факти“ като „Русия е тази, която провежда незаконна и непровокирана агресия срещу Украйна“, че „руските въоръжени сили стоят зад сериозни жестокости и военни престъпления срещу цивилното население в Украйна, жени и деца“, или че именно Москва „явно нарушава международното право и нарушава Хартата на ООН“.

„Факт е, че действията на Русия са тези, които застрашават мира и сигурността, не само в Европа“, каза той, като подчерта, че „актите на агресия на Русия ще имат сериозни последици в света, в световен мащаб“.

Относно обвиненията на Москва, че Украйна създава мръсна бомба, той каза, че „факт е, че Русия има история на отправяне на необосновани твърдения, за да прикрие собствените си действия“.

Като пример той припомни „лъжливите твърдения“ на Русия по-рано тази година, че Киев разработва биологични оръжия, „в опит да оправдае незаконното нахлуване“, което извърши в съседна територия.

„Както и в миналото, сега Русия също не е в състояние да подкрепи своите обвинения с никакви доказателства“, подчерта той.

Масрали даде да се разбере, че „ако не беше Русия, нямаше да има тази война“.

„И факт е, че Русия може да прекрати тази война днес, ако изтегли всичките си военни сили и техника от цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници“, каза той.

Предишна статияПутин забрани на всички чужди банки да напускат Русия
Следваща статияРусия прекрати изтеглянето на цивилни преди битката за Херсон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук