Начало НОВИНИ Русия прекрати изтеглянето на цивилни преди битката за Херсон

Русия прекрати изтеглянето на цивилни преди битката за Херсон

0

Руски официални лица съобщиха, че са завършили операцията за извеждане на цивилни от окупирания южен град Херсон преди очакваната битка с настъпващите украински сили.

Твърди се, че най-малко 70 000 цивилни са преминали на левия (източния) бряг на река Днепър, в това, което Украйна нарече принудително депортиране.

„Ние подготвяме Херсон за отбрана“, каза командир на руската милиция.

Междувременно Русия съобщи, че е мобилизирала необходимите 300 000 резервисти.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза на президента Владимир Путин, че 41 000 от призованите вече са изпратени на бойното поле в Украйна. Цифрите не са независимо проверени.

Коментарите на министъра идват на фона на нарастващия обществен гняв в цяла Русия заради мобилизационния стремеж.

Скоро след започването на пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари Путин обеща, че само онези, които имат договори с въоръжените сили, ще бъдат изпратени да се бият в Украйна. Но през септември той беше принуден да нареди частична мобилизация след поредица от военни поражения.

Шойгу беше предупреден в петък от член на руския парламент, че новобранците се изпращат на фронтовата линия без обучение. Максим Иванов каза, че е неприемливо да се изпращат новобранци на места като Донецк неподготвени.

Във видео обръщението си късно в петък украинският президент Володимир Зеленски каза, че мобилизираните руски войници „са толкова зле подготвени и оборудвани, толкова безмилостно използвани от командването“, че Русия „може скоро да се нуждае от нова вълна“ на мобилизация.

Той също така обвини Москва, че се опитва да превърне района на Херсон „в зона без цивилизация“, като демонтира цялата здравна система и друга критична инфраструктура там.

Южният Херсонски регион на Украйна беше една от четирите области на Украйна, обявени за анексирани от Владимир Путин миналия месец, въпреки че Русия няма пълен контрол върху нито една от тях.

Град Херсон беше превзет малко след началото на инвазията на Русия, но през последните седмици украинските сили стабилно си върнаха територия на западния или десния бряг на Днепър. Фронтовата линия е на 30 км от града, според украински служители.

Предишна статияЕвропейският съюз казва, че когато Путин говори, „истината е лъжа, а лъжата е истина“
Следваща статия593 нови случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук