Начало БЪЛГАРИЯ Гешев: Моят стремеж към истината поражда омраза.

Гешев: Моят стремеж към истината поражда омраза.

0

Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху съдебната система.

  

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в БТВ пред Мария Цънцарова.

Моят стремеж към истината поражда омраза. Оставката ми искат наследниците на комунистическата номенклатура, посочи още той.

И разкри:

Не харесвам партиите и като избирател се чудя за кого да гласувам. 

Защо да подам оставка? Коя е причината – защото искам да има справедливост. Тези, които ми искат оствака ги е страх да дойдат на дискусия с мен.

Няма да подам оставка!

Искам справедливост!

Не давам готови рецепти, призовавам за диалог.

Некомпетенти хора, които дори не са практикуващи юристи, искат да правят съдебна реформа.

Всеки прокурор в държавата може да ме разследва.

Разстрелът на Спецпрокуратурата беше в полза на престъпността и последиците ще са за цялото общество.

Сериозно притеснен съм за младото поколение. Изчезна моралът.  Затова ходя по училищата.

Нямам амбиции за политиката, но имам амбиции да установим усещането за справедливост в българското общество.

Не се виждам катоо народен представител на фона на това, което виждам в Народното събрание. Няма хора като Никола Петков. Това е тъжно!

Водещата Мария Цънцарова завъртя целия разговор около Делян Пеевски и така се обърка, че в един момент се обърна към главния прокурор с „Г-н Пеевски“, предизвиквайки снизходителната усмивка на Иван Гешев.

„Искам, ако позволите да кажа, няколко изречения. Искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно управление. По тази причина партия, организация и отделна личност не може да си присвоява народния суверенитет. Освен това съдебната власт е независима. Ясно е, че между властите трябва да има взаимодействие. Има и четвърта власт, медиите. Но не смятам, че е редно да коментирам политически въпроси или такива, касаещи работата на парламента или други институции“, каза още в началото на разговора главният прокурор Иван Гешев.

Тв водещата Мария Цънцарова заяви, че било истинско „чудо“ срещу нея да застане главният прокурор, а Гешев й отговори, че той не отказва разговори и не „избягва“ гостуванията в Би Ти Ви.

Цънцарова се опита още в началото да бъде оригинална, задавайки му „оригиналния въпрос“: „Кое е по-важно – „Оставка за Гешев“ или Гешев е радост“.

Попитан за исканията за неговата оставка, той заяви: „Кой ми иска оставката? Можете ли да ми кажете? Кажете кои са имената и после ще дам отговора“.

И разказа: „Вчера се видях с трима човека, които след 9 септември са осъдени на разстрел и са последните останали живи. Невинни жертви на тоталитарния режим. Те ме подкрепиха в усилията, които прави прокуратурата“, сподели той.

„За мен е много странно, че тези хора изказват подкрепа, а исканията за оставка са на синовете и внуците на номенклатурата на репресивния режим“, заяви Гешев.

В отговро на въпроса коя е най-голямата му грешка Гешев заяви:

„Съществената грешка, и продължавам да я правя, че продължавам да мисля, че можеш да промениш всичко, което се случва в страната, към по-добро“, каза още той.

На въпрос дали има война между институциите, той отговори: „Ние почнахме война с престъпността, с олигарси, с членове на действащо правителство“.

„Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, категоричен беше главният прокурор.

„Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на съдебната система“, каза още той.

„Това, от което се ръководя, е да се спазва българския закон. Единствената цел на прокуратурата е спазването на закона и няма недосегаеми хора, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван. А ще спазваме закона – това е разделителната линия. Няма да позволя политиците да въздействат на независимата съдебна система. Историята е показала, че най-големите репресии са тогава, когато политиците се опитват да се намесват и контролират съдебната система“, отбеляза той.

Цънцарова го прекъсна и заяви „Дайте да се придържаме към въпросите“ и се опита отново да провокира Гешев с поредното си питане. Гешев й отговори, че не може да отговаря за други, които не са си свършили работата, че има разделение на властите.

Запитан защо „партиите на протеста са го припознали като човек на ГЕРБ и ДПС“, той отговори: „За мен наистина е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на номенклатурата искат оставката му“.

Относно изказване на президента Радев, че прокуратурата се ползва за репресии, Гешев заяви: „Този въпрос трябва да попитате президента“.

Той призна, че се е виждал и разговарял с президента на различни събития. „В последната година има диалог, за разлика от парламента, където виждам, че определени парламентарни групи ги виждам, че ги е страх да участват в диалог с прокурора“.

От този момент Цънцарова завъртя цялото интервю около Пеевски и  казуса „КТБ“. „Да се върнем на сериозните неща. Тук въпросът е защо изчезнаха около 7 милиарда публични ресурси и какви са причините за това“, заяви Гешев.

„Кой е ДП?“, попита водещата, на което гостът й отговори: „Ще онагледя вашия въпрос. За съжаление, опасното при илюзиите е, че нямат недостатъци. Разбирайте ме правилно. Ако смятате, че цитирате и имате предвид името Делян Пеевски, за него ли става въпрос? Аз не мога да гадая кой е ДП, ако това е Делян Пеевски, искате ли да ви отговоря? Не се притеснявайте да кажете това име. Аз не се притеснявам. Ако ДП е Делян Пеевски, проверени са всичките му активи. Ако вземете 2 лева от една банка и я върнете, трябва ли да ви проверяват. Пак ще ви попитам „ДП“ Делян Пеевски ли е? Не се притеснявайте да кажете едно име“.

„Вижте, в кориците на делото има семейството му, майка му, фирми, които формално не са негови…“, прекъсна го Цънцарова, на което Гешев заяви: „Да не се занимаваме с жълти неща. „П“ може и да е Прокопиев. Има един господин, който се казва Прокопиев и е с буквата „П“. Разговорът започва да става несериозен… Не само господин Делян Пеевски, включително господин Прокопиев, включително Цветан Василев, включително журналисти… Много хора се проверяват. Аз се сещам за над 400-500 човека“.

Гешев увери, че са проверени и Иво Прокопиев, и Цветан Василев, и политици, и журналисти. Специално за Цветан Василев той каза, че по време на разследването е стигнал до заключението, че той е осъществявал неформална политическа власт или реална власт в държавата.

Попитан кои хора са олигарси, той обясни: „Моето определение е хора, които на базата на тази криминална трансформация на собствеността след 90-те години придобиха реална финансова, оттам и политическа власт, и които придобиха и медийна власт, връзка с различни мрежи от неправителствени организации и тази власт се употребява за собствено облагодетелстване

Водещата Мария Цънцарова се сбърка тотално по време на интервюто и се обърна към Гешев с „г-н Пеевски“. „Много този г-н Пеевски ви е влязъл в главата, защо така?“, развесели се той.

По думите, на това определение отговаря „обвиняемият Божков“.

По отношение на санкциите по закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски, той коментира: „Тези неща според европейското законодателство нямат никаква правна стойност“

„Българската прокуратура е извършила пълна проверка. Не са констатирани никакви факти и обстоятелства, които да подкрепят това нещо. Отделно сме запитали американските власти, които нямат нищо в подкрепа на това нещо“, заяви той.

Попитан дали заявява, че Пеевски не е търгувал с влияние, той каза: „Не. Ние казахме, че сме проверили и българската прокуратура не е установила такива факти и обстоятелства“.

„Всичко, свързано с Божков, Горанов, е проверено в делото, което е срещу г-н Божков. Там има екип от наблюдаващи прокурори, върху които главният прокурор няма правомощия“, каза още той.

Предишна статияПентагона: Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ
Следваща статияВърнахме стрелките с час назад

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук