Начало БЪЛГАРИЯ Радев ще проведе консултации с „Продължаваме промяната”

Радев ще проведе консултации с „Продължаваме промяната”

0

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните партии преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. След разговорите с ГЕРБ-СДС миналата седмица, тази сутрин държавният глава е поканил на „Дондуков“ 2 представители на „Продължаваме промяната“, втората по численост формация в 48-ото Народно събрание.

„Цикълът избори след избори не е най-доброто решение“, предупреди президентът Румен Радев, който днес ще обсъжда с представителите на „Продължаваме промяната“ възможността новият парламент да излъчи работещ кабинет:

„Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира живота на 48-ото НС, което има да свърши огромен по обем работа“.

Сред важните задачи президентът посочи: бюджета за следващата година, законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, антикризисни мерки в помощ на домакинствата и бизнеса, проекта за придобиване на вторите осем изтребители Ф-16, както и внесената от служебния кабинет програма за инвестиционни разходи на министерството на отбраната: 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков изключва вариант формацията да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. На днешните консултации на „Дондуков“ 2 Петков и съпартийците му са готови да разговарят с президента по важните икономически и социални въпроси, и ще поставят темата за бюджета за следващата година:

„Бюджетът трябва да бъде вкаран в НС преди края на месеца. Ще върнем дискусията как може този парламент, независимо колко е фрагментиран, и служебното правителство да работят заедно през следващия месец“.

Днешните консултации ще бъдат първата публична среща между държавния глава и „Продължаваме промяната“ след твърденията на формацията миналата седмица, че Президентството оказва натиск при избора на председател на парламентарната комисия за младежта и спорта.

След днешните консултации с втората по численост парламентарна група предстои президентът да насрочи отделни срещи с останалите пет формации преди да връчи проучвателен  мандат на най-голямата група в 48-ото Народно събрание.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи формула за излъчване на правителство: преди Румен Радев да започне връчването на проучвателните мандати партиите да договорят състав на кабинет с определени цели и срок на управление: 

„И тогава няма да има никакво значение, че правителството няма да е с мандата на ГЕРБ, на ПП, или на „Демократична България“ или на който и да е друг, кои ще бъдат министрите, които закони – веднага ще се направят, какъв ще е живота на това правителство“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук