Начало НОВИНИ Загриженост в Южна Корея: тревога за въздушен удар след изстрелване на 10...

Загриженост в Южна Корея: тревога за въздушен удар след изстрелване на 10 севернокорейски ракети

0

Северна Корея е изстреляла най-малко 10 балистични ракети с малък обсег през нощта на миналата сряда (времева разлика), предизвиквайки обща тревога за въздушна атака срещу южнокорейския остров, съобщиха властите в Сеул в публично съобщение.

„Северна Корея изстреля три балистични ракети с малък обсег в Източно море“, първоначално каза южнокорейската армия, която провежда военни учения със Съединените щати тази седмица. По-късно те посочиха, че днес има „най-малко 10 ракети от различни видове на изток и запад от полуострова“, според Обединения комитет на началник-щабовете.

След откриването на изстрелванията властите издадоха предупреждение за въздушно нападение на остров Улеунгдо (изток) и помолиха жителите му да се „евакуират до най-близкото подземно убежище“, каза Обединеният началник-щаб.

Военните казаха, че една от ракетите е паднала в международни води на юг от Северната гранична линия, спорната морска граница между двете страни.

„Изстрелването на севернокорейската ракета е крайно необичайно и неприемливо, тъй като тя падна близо до териториалните води на Южна Корея на северната гранична линия за първи път“, каза директорът по операциите на Обединения комитет на началник-щабовете Кан Шин-Шин пред репортери.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол свика заседание на своя Съвет за национална сигурност, за да обсъди стрелбата, която според анализаторите е една от най-„агресивните и заплашителни“ от години.

Япония също потвърди изстрелването на снарядите и бреговата охрана призова своите кораби да внимават.

Този последен кадър идва на фона на най-големите съвместни маневри, провеждани някога от Южна Корея и Съединените щати, наречени „Наблюдател на бури“, включващи стотици бойни самолети от двете страни.

Пак Джонг Чон, високопоставен представител на Северна Корея, нарече тези учения агресивни и провокативни, според доклад в държавните медии в сряда.

Изолираната комунистическа страна, надарена с ядрен капацитет, извърши рекордна серия от оръжейни тестове тази година и според Сеул и Вашингтон подготвя нов ядрен опит, който ще бъде първият от 2017 г. насам.

Предишна статияДомашният арест на прокурорския син от Перник приключи, обяви правосъдният министър
Следваща статия409 са случаите на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук