Начало БЪЛГАРИЯ Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската резолюция за биолабораториите

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската резолюция за биолабораториите

0

Съветът за сигурност на ООН в сряда отхвърли проекторезолюцията на Руската федерация за създаване на комисия за разследване на дейността на американски биолаборатории в Украйна, съобщи „Интерфакс“.

Проекторезолюцията не събра необходимите девет гласа от 15. Русия и Китай гласуваха „за“ документа. САЩ, Великобритания и Франция – „против“, други страни членки се въздържаха.

Заместник-представителят на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Русия е разочарована от резултатите от вота.

„Съжаляваме, че нашите западни колеги всъщност саботираха преговорния процес по проекторезолюцията. Стана очевидно, че западните страни просто се страхуват от създаването на комисия, която да разгледа съответните материали, представени от Русия, и да проведе разследване по тях“, каза той.

Припомняме, че по-рано Русия изпрати официална жалба до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН във връзка с дейността на американски биологични лаборатории в Украйна.

Също така разпространи проекторезолюция, според която Съветът за сигурност на ООН „решава да сформира комисия, състояща се от всички членове на Съвета за сигурност да разследват претенциите срещу Съединените щати, представени в руската жалба и Украйна относно спазването на задълженията по Конвенцията в контекста на дейността на биологични лаборатории на украинска територия“.

През март, Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизентерия.

Това не е първия път, когато Русия заявява за наличието на секретни биологични и медицински лаборатории на територията на Украйна и Грузия. Засега тези твърдения не са потвърдени от независими източници.

Китай миналата година поиска разследване на над 200 биолаборатории на САЩ за експерименти по света.

Също така Москва отнесе до ООН и твърденията си, че Украйна разработва „мръсна бомба“.

Предишна статияПредседателят на УФР Джером Пауъл: Забавянето на инфлацията ще отнеме време
Следваща статияСевернокорейската ракета не е прелетяла над Япония и е изчезнала в морето, съобщиха от Министерството на отбраната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук