Начало НОВИНИ Китай призовава за разрешаване на напрежението на Корейския полуостров заради изстрелването на...

Китай призовава за разрешаване на напрежението на Корейския полуостров заради изстрелването на ракети

0

Китай подчерта в сряда, че обръща „голямо внимание“ на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров и призова „загрижеността да бъде разрешена“. Това след като Северна Корея изстреля ракета във водите на южната си съседка.

„Надяваме се, че всички участващи страни ще се придържат към политическо решение на проблема с Корейския полуостров и ще работят реципрочно, за да предотвратят ескалирането на ситуацията на свой ред“, Джао Лиджиан, един от говорителите на китайското външно министерство.

Говорителят на външното министерство, цитиран от местната преса, добави, че и двете страни „трябва да се опитат да запазят мира и стабилността“, в допълнение към твърдението, че „създадената напрегната ситуация“ не се влошава.

„Северна Корея изстреля три балистични ракети с малък обсег в източното море“, първоначално каза южнокорейската армия, която провежда военни учения със Съединените щати тази седмица. По-късно те посочиха, че днес има „най-малко 10 ракети от различни типове на изток и запад от полуострова“, според Обединения комитет на началник-щабовете.

Това изстрелване, 36-то за Северна Корея тази година и рекорден брой, съвпада с честването на първите мащабни въздушни маневри на южните и американските военновъздушни сили.

Русия и Китай се дистанцираха в началото на миналия месец в Съвета за сигурност на ООН от общото осъждане на последния по това време тест с балистична ракета, извършен от Северна Корея, снаряд, който за първи път от 2017 г. територията на Япония.

С изключение на Русия и Китай, всички членове на Съвета за сигурност разкритикуваха севернокорейското изстрелване и припомниха, че то нарушава няколко резолюции на ООН. В този смисъл голяма част от посочената група поискаха допълнителни мерки срещу правителството на Пхенян, на което са наложени сурови международни санкции.

Както Москва, така и Пекин обвиниха Съединените щати и техните съюзници за тези оръжейни тестове на Северна Корея, заявявайки, че те са извършени в отговор на нейните военни маневри в региона.

Напрежението на полуострова нарасна до опасни нива през последните месеци, предвид настойчивите северни изстрелвания, маневрите на съюзниците и възможността Пхенян да извърши първия си ядрен опит от пет години, както показват сателитите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда осъди изстрелването на около 23 ракети от Северна Корея – включително снаряд, паднал много близо до териториалните води на Южна Корея – като „агресивно и безотговорно“ поведение.

„От името на ЕС изразявам своята солидарност с Южна Корея и други страни в региона“, каза Мишел в Twitter. В допълнение към 23-те ракети Северна Корея изстреля 100 артилерийски изстрела по морска гранична зона.

С информация от EFE и AFP

Предишна статияСАЩ обвиняват Северна Корея, че изпраща оръжия на Русия за войната в Украйна
Следваща статияВлакът София – Варна се запали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук