Начало НОВИНИ САЩ обвиняват Северна Корея, че изпраща оръжия на Русия за войната в...

САЩ обвиняват Северна Корея, че изпраща оръжия на Русия за войната в Украйна

0

Съединените щати обвиниха Северна Корея в сряда, че е изпратила „значително“ количество снаряди на Русия за войната в Украйна, но все още не са сигурни дали те са били получени от руските войски.

Джон Кърби, един от говорителите на Белия дом, обясни, че Съединените щати разполагат с информация за тези оръжейни доставки и увери, че Северна Корея отклонява тези доставки към страни от Близкия изток и Северна Африка, за да скрие, че целта й е да помогне на Русия във войната в Украйна.

Говорейки пред репортери, Кърби каза, че Съединените щати следят отблизо подобни доставки на оръжия, за да видят дали те ще попаднат в руски ръце.

Говорителят отказа да предостави подробности за броя на снарядите, които Северна Корея твърди, че доставя на Русия, като каза само, че това е „значително“ количество.

Кърби каза, че такива доставки от Северна Корея са „лоша новина“, но „няма да променят хода на войната“, тъй като украинците все още имат „способността и възможностите“ да се защитават срещу Русия.

Украйна получи голямо количество оръжия от Запада от началото на руската инвазия през февруари.

Само Съединените щати са предоставили 18,2 милиарда долара военна помощ на Украйна, откакто президентът Джо Байдън влезе в Белия дом през януари 2021 г., цифра, която се е увеличила значително от началото на войната.

Според Кърби фактът, че Москва се обръща към страни като Северна Корея и Иран за оръжия, показва лошото състояние на руските военни резерви след осем месеца война в Украйна.

През октомври Съединените щати, Европейският съюз (ЕС) и НАТО официално обвиниха Иран, че доставя на Русия дронове за войната в Украйна, нещо, което Техеран и Москва отричат.

Освен това през същия месец САЩ увериха, че ирански войници са пътували до полуостров Крим, за да научат руските войници как да използват тези дронове.

„Ние не искаме никоя нация да помага на Русия в тази война, под каквато и да е форма“, каза Кърби.

Говорителят не предложи подробности за това как Северна Корея транспортира тези оръжейни доставки или дали го прави по въздух, море или суша и отказа да каже дали Съединените щати или други нации ще се опитат да прихванат такива пратки, за да им попречат да достигнат руски ръце.

Той обаче увери, че САЩ проучват „широк набор“ от мерки, за да държат Иран и Северна Корея отговорни за помощта им за Русия и посочи, че тези действия могат да бъдат приети в рамките на ООН.

Предишна статияСевернокорейската ракета не е прелетяла над Япония и е изчезнала в морето, съобщиха от Министерството на отбраната
Следваща статияКитай призовава за разрешаване на напрежението на Корейския полуостров заради изстрелването на ракети

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук