Начало НОВИНИ Севернокорейската ракета не е прелетяла над Япония и е изчезнала в морето,...

Севернокорейската ракета не е прелетяла над Япония и е изчезнала в морето, съобщиха от Министерството на отбраната

0

Ракетата, изстреляна от Северна Корея в сряда, 2 ноември, не е прелетяла над Япония въпреки предупрежденията, отправени към жителите на северните региони, съобщи японското министерство на отбраната.

„Беше установено, че ракетата има потенциала да прелети над японския архипелаг, така че беше пуснат сигнал за тревога“, каза министър Ясуказу Хамада пред репортери. „След преглед на информацията потвърждаваме, че ракетата не е пресякла японския архипелаг, а е изчезнала в Японско море“, добави той.

По-рано беше съобщено, че Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета, която е прелетяла над Япония и е принудила да активира спешните сигнали, като помоли населението да потърси убежище в префектурите Ниигата, Ямагата, и двете на брега на морето ​​Япония и Мияги (североизток), съобщи общественият оператор NHK.

Сигналът от системата J-Alert е подаден около 7:46 часа местно време и изглежда, че ракетата е прелетяла над Япония, преди да се отправи към Тихия океан, където е паднала, според източници от японското министерство на отбраната, цитирани от бреговата охрана.

Националните станции прекъснаха програмите, за да призоват жителите на някои райони да се подслонят и да не излизат на улицата.

Изстрелването, което беше потвърдено както от южнокорейските, така и от японските военни власти, се случи, след като Пхенян изстреля около двадесет ракети предишния ден, рекорден брой за режима за един ден.

Южнокорейският Обединен комитет на началник-щабовете досега се е ограничил до докладване, че „Северна Корея е изстреляла неизвестна балистична ракета в Източно море (името, дадено на Японско море в двете Кореи)“, но източници цитирани от агенция Yonhap, посочиха, че може да бъде среден обсег или дори междуконтинентален.

Миналия 4 октомври Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над Северна Япония, преди да падне в Тихия океан. Това беше първият инцидент от този тип от 2017 г. насам, който представлява и най-дългото разстояние, изминато до момента от севернокорейски снаряд (около 4500 километра).

Един от снарядите, изстреляни от Пхенян на 1 ноември, се разби във води само на 57 километра от източното крайбрежие на Южна Корея, което е първият път в историята, когато севернокорейска ракета пресича морската граница и пада в съседна територия. 

Сеул отговори, като изстреля три ракети въздух-земя по водите край северното крайбрежие, нещо също безпрецедентно, което допълнително увеличи напрежението, което вече се усеща от седмици в региона.

Севернокорейските изстрелвания изглежда са отговор на мащабни въздушни учения, които Сеул и Вашингтон провеждат в региона до петък.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияСъветът за сигурност на ООН отхвърли руската резолюция за биолабораториите
Следваща статияСАЩ обвиняват Северна Корея, че изпраща оръжия на Русия за войната в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук