Начало НОВИНИ Папа Франциск срещу религиозния фанатизъм: „Необходимо е да се осъдят и изолират...

Папа Франциск срещу религиозния фанатизъм: „Необходимо е да се осъдят и изолират насилниците“

0

От Бахрейн, където участва в закриването на форум за насърчаване на диалога между Изтока и Запада, папа Франциск изрече остри думи срещу религиозния фанатизъм: „Не е достатъчно да се каже, че една религия е мирна. Необходимо е да се осъдят и изолират насилниците“.

В конгреса участваха религиозни личности от цял ​​свят: мюсюлмани, евреи и християни. В списъка на гостите беше министърът на Руската православна патриаршия за диалог с ислямския свят.

Папата към мюсюлманските лидери в Бахрейн: те са длъжни да „дадат добър пример“.
Пред всички тях и в присъствието на краля на Бахрейн, папата направи преглед на международната ситуация, белязана от войни като тази в Украйна: „Свидетели сме на драматично детски сценарий: в градината на човечеството, вместо да се грижим един за друг като цяло хората си играят с огън, ракети и бомби, с оръжия, които предизвикват сълзи и смърт, изпълвайки общата къща с пепел и омраза”.

Като се има предвид този сценарий, Франциск каза, че лидерите имат задължението да „дадат добър пример“ и че са призовани „да се запитват, да влизат в криза и да знаят как да водят диалог с търпение, уважение и дух на изслушване“.

До папата беше великият имам на Ал Азхар, Ахмед ал-Тайеб, сунитски морален лидер. В продължение на години и двамата провеждат кампания, за да накарат световните религиозни лидери да осъзнаят необходимостта от осъждане на фанатизма, въпреки че Великият имам също изрече остри думи срещу западните лидери: „Само преди няколко дни чухме изявлението на високопоставен официален европеец, който описва Европа като идилична градина на просперитета, а останалата част от света като джунгла. Тези безотговорни изявления само показват голямо невежество относно цивилизациите на Изтока и тяхната история, която датира от повече от 5000 години, а не само от 300 или 400 години.“

Бахрейн е 39-ото международно пътуване за аржентинския папа, който продължава да има проблеми с коляното. Когато поздрави журналистите в самолета за Бахрейн, той съжали, че не може да отиде до всекиго, за да ги поздрави, както обикновено: „Днес съм много болен и не се чувствам способен да обиколя“, каза той. 

Въпреки това преди няколко дни той посочи, че остава решен да посети Африка през февруари, след като преустанови пътуването си до Южен Судан и Демократична република Конго през юли.

Предишна статияДепутатите ще гласуват изменения в Изборния кодекс
Следваща статияШолц моли Китай да притисне Русия да прекрати войната си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук