Начало НОВИНИ Washington Post: САЩ насърчават Украйна да покаже, че е готова за преговори...

Washington Post: САЩ насърчават Украйна да покаже, че е готова за преговори с Русия

0

Администрацията на президента Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за диалог с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори, докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт.

Това твърди вестник Washington Post, като цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията. Всъщност искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, в които гласоподавателите се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Публикацията подчертава, че обсъжданията демонстрират сложната позиция на администрацията на Байдън към Украйна, на фона на публичните обещания на американски представители да подкрепят Киев с огромни суми помощ „толкова дълго, колкото е необходимо“. Същевременно те се надяват 8-месечният конфликт, който се отрази тежко върху световната икономика и предизвика страхове от ядрена война, да бъде разрешен.

Washington Post пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с Путин е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

„Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори“, цитира вестникът неназован американски източник.

Съветът по национална сигурност на Белия дом и Държавният департамент не са отговорили веднага на искането за коментар на публикацията, съобщи Ройтерс.

Предишна статияНАТО е готова за намеса заради застрашената стабилност в Косово
Следваща статияТревожна тенденция: Климатът на Земята се влошава все по-бързо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук