Начало НОВИНИ Десет ключа за разбиране на важността и въздействието на законодателните избори в...

Десет ключа за разбиране на важността и въздействието на законодателните избори в САЩ

0

Съединените щати ще проведат законодателните си избори във вторник. Това са едни от изборите, които ще определят състава на Конгреса и последните две години от мандата на президента Джо Байдън.

Десетте ключа за разбиране на панорамата на междинните избори в Съединените щати:

1. Какво се гласува?
Подновяването на 435-те места в Камарата на представителите, където депутатите служат с двугодишен мандат, и 34 от 100-те места в Сената, където позицията е за шест години.

Заложени са също губернаторите на 36 щата и множество държавни и местни длъжности, като например държавните секретари, важни за ролята им в надзора на изборите.

2. Колко често гласувате в Съединените щати?
На всеки две години. Това означава, че в някои случаи законодателните съвпадат с година на президентски избори, както през 2020 г., а в други, като този, те се провеждат по средата на мандата, така че се разглеждат и като референдум за президентската работа до тогава.

3. Кой притежава законодателната власт?
Сенатът има по две места от всеки от 50-те щата на страната и в момента е разделен по средата между демократи и републиканци. Решаващият вот е в ръцете на вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

В Долната камара броят на представителите на щат зависи от броя на жителите му. Демократите са еднакво на власт с 220 от своите 435 места, в сравнение с 212 за републиканците.

4. Какво влияние може да има резултатът?
Законодателните определят коя политическа партия ще контролира Сената и Камарата на представителите през следващите две години; в този случай от следващия 3 януари.

Настоящата политическа поляризация затруднява една формация да приеме нови закони, освен ако не държи президентството на страната и ръководството на всяка камара, така че ако републиканците си върнат законодателната власт, те биха могли да възпрепятстват опитите на администрацията на Байдън да прокара нови предложения.

Консерваторите предупредиха, че планират да използват потенциалното си мнозинство, за да започнат лавина от разследвания. Причината за претърсването на имението във Флорида на бившия президент Доналд Тръмп (2017-2021 г.) през август и дори започването на политически процес срещу Байдън е в полезрението му.

5. Какво показват проучванията?
Традиционно партията в Белия дом се наказва на междинни избори. След оптимистичното начало на кампанията за страната на демократите, везните все повече се накланят в полза на републиканците.

Среднопретеглената стойност на проучванията, събрани от уебсайта FiveThirtyEight, дава на демократите 45% шанс да запазят преднината си в Сената и само 16% шанс да го направят в Камарата на представителите.

6. Кои са ключовите щати в междинните избори?
В повечето щати гласуването има ясен кандидат, така че вниманието е насочено към онези малко, където дуелът е по-напрегнат. Пенсилвания, Невада, Джорджия, Охайо и Аризона в момента имат тежестта да декантират властта на Сената към едната или другата страна.

7. Кои въпроси са били важни в кампанията?
Демократите изиграха козовата карта на последните си законодателни победи, като Закона за намаляване на инфлацията или този, който насърчава производството на микрочипове, и твърдяха, че републиканците могат да застрашат демокрацията.

Консерваторите предупреждават за нарастване на насилието и инфлацията в страната под ръководството на демократите и ако си върнат законодателната власт, те планират, наред с други неща, да наложат общо вето върху абортите.

8. Какви други въпроси ще се решават на изборите?
Американците също ще говорят в различни щати относно правото на аборт, легализирането на марихуаната, правото да притежават и носят оръжие или забраната на „наложеното робство“ като наказание, точка, която засяга хората в затвора и работата, която понякога извършват лежи в затвора без заплащане в замяна.

9. Колко души гласуват?
САЩ имат общо 333,26 милиона жители, според последните данни от преброяването.

На тези избори 8,3 милиона млади хора ще могат да гласуват за първи път. От тях около 4,5 милиона са бели, други 2 милиона са латиноамериканци и 1,2 милиона са чернокожи, според данни на Центъра за информация и изследване на гражданското обучение и ангажираност.

Предишна статияИнфлацията се е покачила до нива, невиждани от няколко десетилетия
Следваща статияСАЩ гласуват днес в решаващи междинни избори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук