Начало БЪЛГАРИЯ Продължаваме промяната на експертен разговор с ГЕРБ

Продължаваме промяната на експертен разговор с ГЕРБ

0

В официално становище от ПП заявиха, че ще отидат на срещата с ГЕРБ, но това не означава, че ще подкрепят техен мандат и ще излъчат експерти за диалог по политиките, които са готови да подкрепят в качеството си на градивна опозиция. В срещата ще се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров подчерта, че той и колегите му ще отидат на срещата със заявките, които са дали на своите избиратели, а те са да не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и да разговарят за проблемите, пред които стоят българските граждани, формулирани от ПП в 16 мерки. Гюров отрече върху него и ПГ на ПП да е имало външен натиск с цел да се случи срещата с ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че очаква от срещата с ПП да бъде постигнат базов консенсус кое е изпълнимо от приоритетите и кое не, като подчерта, че приоритет за хората са теми като овладяването на инфлацията, цените на горивата и електроенергията, сигурността. Според нея най-голямата парламентарно представена партия би следвало да излъчи правителство, като не вижда логика, ако ГЕРБ-СДС не получи подкрепа, те от своя страна да подкрепят ПП за втория мандат.

В навечерието на срещата между първата и втората политически сили Даниел Лорер коментира, че първи мандат на ГЕРБ е изключен и че ще обсъждат политики, а не коалиция. Според Даниел Митов от ГЕРБ зрелите партии в българския парламент, които знаят какво е демокрация, законодателство, институции, ще направят всичко възможно, за да се стигне до съставяне на правителство, а пък от ПП искат избори. Той също уточни, че срещата не е начало на коалиционни преговори.

А съпредседателят и лидер на ПП Кирил Петков призова Бойко Борисов да не бяга от отговорност и да си изпълни първия мандат. Петков обяви, че нито един човек от ПГ на ПП не смята да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. Другият лидер – Асен Василев подчерта от своя страна, че от ПП не правят крачка назад със срещата с ГЕРБ, като и той също уточни, че няма да подкрепят мандат на първата политическа сила.

Екатерина Захариева пък смята, че шансът за кабинет нараства. По думите ѝ без ГЕРБ и ПП няма как да се състави кабинет и може би ще се стигне до трети мандат, като там е важ

Предишна статияДимитър Стоянов: Оградата по границата за която бяха дадени 200 милиона не е надеждна
Следваща статияДенят на ангелите: Отбелязваме Архангеловден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук