Начало НОВИНИ Разследват 11 епископи във Франция за сексуално насилие: един призна за нападение...

Разследват 11 епископи във Франция за сексуално насилие: един призна за нападение срещу непълнолетен

0

Френското и каноничното правосъдие са започнали разследвания срещу 11 епископи или бивши епископи в случаи на сексуално посегателство, включително кардинал, който призна „осъдително“ поведение с непълнолетно преди 35 години, съобщи президентът на Епископската конференция в понеделник.

Жан-Пиер Рикар, бивш епископ на Бордо, призна за „осъдително“ поведение спрямо непълнолетни под 14-годишна възраст преди 35 години, заяви Ерик дьо Мулен-Бофор по време на пресконференция в Лурд (юг), където прелатите провеждат годишната си среща .

„Преди 35 години, когато бях енорийски свещеник, се държах укорително с едно 14-годишно момиче. Поведението ми непременно предизвика сериозни и трайни последици за този човек“, пише кардиналът в съобщение, прочетено от Мулен-Бофор.

78-годишният мъж също така уверява, че се е предоставил на правосъдието, както гражданско, така и канонично, и че е помолил жертвата за „прошка“.

Друг от епископите е Мишел Сантие, когото властите на Ватикана санкционираха през 2021 г. за „духовно малтретиране, водещо до „воайорство“ към двама възрастни мъже“ през 1990 г. Мълчанието относно неговата санкция предизвика голям гняв през последните седмици между католици и групи жертви.

Общо десет бивши епископи са обвинени, осем от тях за злоупотреба, като Рикар и Сантие, и двама за това, че не са съобщили за нападенията. Единадесетият, Пиер Пикан, почина през 2018 г. и беше осъден за това, че не е съобщил фактите, според Френската епископска конференция (CEF).

Без да навлиза в подробности, президентът й посочи „голямото разнообразие от ситуации по отношение на извършените или в които са обвинени деяния“.

120-те членове на CEF се срещат от четвъртък в Лурд, за да работят върху „конкретни предложения“ за подобряване на комуникацията и прозрачността относно каноничните мерки, предприети срещу религиозни обвинени в сексуално насилие.

Преди година Франция научи за опустошителния обхват на случаите на педерастия в Католическата църква. Независима комисия изчисли, че около 216 000 непълнолетни са били жертви на свещеници и монаси във Франция между 1950 г. и 2020 г.

Предишна статияДенят на ангелите: Отбелязваме Архангеловден
Следваща статияВерифицираните акаунти с милиони последователи в Twitter са спрени след като са се представяли за Илон Мъск

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук