Начало НОВИНИ Избори в САЩ: Защо републиканците остават без своята „червена вълна“?

Избори в САЩ: Защо републиканците остават без своята „червена вълна“?

0

Американските републиканци очакваха голяма „червена вълна“ на междинните избори, която щеше да им върне властта в Конгреса, но смекченото им предимство в двете камари намали очакванията и постави под въпрос както тяхната сила, така и тази на бившия президент Доналд Тръмп.

Това цунами, според сенатора от Тексас Тед Круз и някои социологически проучвания, най-накрая остана лека вълна. Последните прогнози за изборите във вторник показват, че вече са осигурени 203 места в Камарата на представителите, 15 от мнозинството, и 49 в Сената, две от контрола.

На предишни избори партията в Белия дом, в този случай демократите, беше по-наказана. Тръмп (2017-2021) загуби 40 законодатели в Долната камара и спечели двама сенатори през 2018 г., докато през 2010 г., по време на първия мандат на демократа Барак Обама (2009-2012), той остана без 63 конгресмени и шестима сенатори.

За Грант Рийхър, директор на Института за обществени въпроси Кембъл и професор в университета в Сиракуза, очакваният резултат отразява поляризацията в страната. „Това е пример за неговото дълбоко разделение, което кара хората да гласуват за партията, към която изпитват афинитет, независимо от това какво се казва“, обяснява той пред EFE.

Демократическата страна се обърна към електората с предупреждение за опасността за демокрацията и човешките права, която би представлявала една победа на консерваторите, с ветото върху абортите като централна ос на това предупреждение, а републиканците изградиха стратегията си около нарастването на инфлацията и гражданския несигурност.

„Тези проблеми са имали ефект върху мобилизацията, но не са повлияли на индивидуалния вот. Неутрализирали са се. Не е имало „Обикновено гласувам за републиканец, но съм много загрижен за абортите и ще променя“, а „Този ​​път ще гласувам“, добавя политологът.

Това бяха първите избори след атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., като почти 300 кандидати отрекоха резултатите от предишните президентски избори, и първите, след като Върховният съд отмени федералната защита на абортите през юни.

Републиканците „имаха причина да бъдат оптимисти, не само защото опозиционната партия обикновено печели, но и защото рейтингът на одобрение на гражданите на Байдън е постоянно нисък“, добавя Бен Бонганг, професор по политически науки в Университета на Савана, Джорджия).

„Лошо качество“
Загубите на подкрепяни от Тръмп кандидати като Мехмет Оз в Пенсилвания показаха, че подкрепата на хора често без политически опит не е достатъчна. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл призна през август, че очакванията на неговата партия в тази камара са били сведени до минимум заради „качеството“ на неговите кандидати.

Бившият президент републиканец подчерта, че трябва да му се припише заслугата за победата, но не и да се обвинява за евентуално поражение. „Въздействието му е неравномерно в цялата страна. Това не е била целувката на смъртта, но не е и ключът към успеха”, оценява Рихър.

Това прави президентските избори през 2024 г. по-отворени от очакваното и дава нови нюанси на потенциалния изборен двубой между Байдън и Тръмп, въпреки че нито един от тях все още не е обявил официално кандидатурата си.

„Има признаци, че влиянието на Тръмп избледнява. Вярно е, че някои ще го подкрепят каквото и да прави, но има политици, особено тези, които обмислят да се кандидатират, които ще се дистанцират или ще заложат на умерени републиканци”, смята политологът от университета в Савана. .

Големият победител от вечерта от страната на републиканците беше Рон ДеСантис, който лесно спечели преизбирането за губернатор на Флорида. Победа, която го позиционира като кандидат за президент с добри активи в тази евентуална битка: той е опитен политик и е възнаграден на тези избори за работата си във Флорида.

„Това прави президентските избори през 2024 г. по-отворени от очакваното и придава нови нюанси на потенциалния изборен двубой…“.

Предишна статияКак Катар, домакин на Световното първенство, стана една от най-богатите страни в света?
Следваща статияС близо 19 процента поскъпване на природния газ през декември предлага „Булгаргаз“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук