Начало НОВИНИ Как Катар, домакин на Световното първенство, стана една от най-богатите страни в...

Как Катар, домакин на Световното първенство, стана една от най-богатите страни в света?

0

Катар се превърна в една от най-богатите страни в света през последните години и за да демонстрира икономическата мощ, която притежава, се зае с голямо предизвикателство: да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. Страната от Персийския залив иска събитието да бъде международно от най-запомнените в историята.

Нацията е втората в света с най-висок процент имигранти и живеят хора от почти 200 националности. Големият столичен район на столицата Доха е истински мултикултурен смесител с около два милиона жители, ултрамодерен и бизнес център за Катар и региона.

До 1930 г. икономиката на Катар е била посветена на търговията с перли, „уловени“ в нейните води. Години по-късно Голямата депресия и след това Втората световна война доведоха страната до сериозна икономическа криза.

Откриването на петролни запаси в края на 30-те години на миналия век се оказа тяхната нова възможност за развитие. Въпреки че е малък производител на петрол, Катар има важни запаси от природен газ, което в момента му осигурява големи приходи. По същия начин властите се стремят да диверсифицират икономиката си с оглед на 2030 г.

Световното първенство през 2022 г. му позволи бързо да развие инфраструктура и да позиционира нацията като „семейна туристическа дестинация за изкуство и култура“, каза Камила Сварт-Ариес, специалист по спортен туризъм и професор в университета Хамад Бин Халифа в Доха.

Какви са амбициите на Катар?
LNG (втечнен природен газ) е форма на охладен газ, чиято цена е по-висока от природния газ, но има едно основно предимство: по-лесен е за транспортиране. Може да се товари на кораби и не изисква изграждането на огромни газопроводи с дългосрочни милионни инвестиции.

С планове за разширяване на бизнеса си през 2019 г. Катар обяви планове да увеличи износа си на LNG с 64% до 2027 г., според BBC.

В този контекст държавната фирма Qatargas постигна споразумение за разрастване на резервата North Field, гигантско офшорно находище, което се простира в ирански води и едно от най-големите находища на природен газ в света.

Разширяването ще позволи на страната да увеличи капацитета си за производство на LNG от 77 милиона на 110 милиона тона до 2025 г., докато търсенето на продукта продължава прогресивно да нараства.

Не само Германия преговаря с Катар за осигуряване на допълнителен внос на LNG. Същото правят и някои от съседите им в региона.

С повече богатство на глава от населението от Швейцария или Съединените щати, Катар изглежда е на най-добрия път да стане още по-богат. Е, че нарастването на търсенето на газ расте и в други части на планетата.

В момента близо 80% от износа на LNG на Катар отива за Азия. Южна Корея, Индия, Китай и Япония са основните потребители.

Катар, четвъртата най-богата страна в света
В списъка на най-богатите нации в света, изготвен от Global Finance, огромното мнозинство са малки територии, като Люксембург, който оглавява списъка, следван от Сингапур, Ирландия, Катар, Макао и Швейцария.

За изготвяне на ведомостта за заплати могат да се вземат предвид няколко показателя за богатство, което прави класификацията различна. Струва си да се отбележи, че БВП на глава от населението или брутният национален доход (БНД) винаги са включени в брутния вътрешен продукт (БВП).

Това са най-богатите страни в света според Global Finance:

1. Люксембург

2. Сингапур

3. Ирландия

4. Катар 

5. Макао

6. Швейцария

7. Обединени арабски емирства

8. Норвегия

9. САЩ 

10. Бруней Даруссалам

Предишна статияПутин няма да присъства на срещата на Г-20 в Бали
Следваща статияИзбори в САЩ: Защо републиканците остават без своята „червена вълна“?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук