Начало НОВИНИ Унгария е против плана на ЕК за отпускане на 18 млрд. евро...

Унгария е против плана на ЕК за отпускане на 18 млрд. евро за Украйна догодина

0

Унгария се противопостави на плана на Европейската комисия за финансово подпомагане на Украйна през следващата година, съобщиха агенция Ройтерс и БНР.

Европейската комисия огласи днес детайли по обещаните по-рано 18 милиарда евро за Киев. Според Брюксел тези средства ще бъдат набрани от капиталовите пазари от името на Еврокомисията и предоставени на Украйна под формата на 35-годишни заеми. Европа ще поеме и изплащането на лихвите.

Парите са необходими за поддържане на жизненоважни обществени услуги в Украйна и възстановяване на поне част от гражданската инфраструктура, унищожена от руските бомбардировки.

Според Международния валутен фонд 18-те милиарда евро са едва половината от това, от което Киев ще се нуждае, и то при най-благоприятния сценарий за развоя на войната.

Еврокомисията се надява да извърши първото плащане по възстановителния план през януари, но за целта ще се нуждае от одобрението на държавите-членки на ЕС. Една от тях – Унгария, се обяви днес против плана, като изтъкна, че не е съгласна средствата за Украйна да идват от общо задлъжняване на европейците.

Предишна статияСвиленски, БСП: Мандат на ГЕРБ няма да подкрепим
Следваща статияПутин няма да присъства на срещата на Г-20 в Бали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук