Начало НОВИНИ Организаторите на световното първенство отхвърлиха доклада на НПО за условията на труд...

Организаторите на световното първенство отхвърлиха доклада на НПО за условията на труд в Катар

0

Организаторите на Световното първенство в Катар през 2022 г. опровергаха в четвъртък обвиненията за „дискриминация и експлоатация“ в работата на Купата със свидетелства на около 60 работници като препитание.

Според Върховния комитет по организацията на турнира, докладът на британската неправителствена организация Equidem, съдържащ тези твърдения, е „изпъстрен с неточности и неверни твърдения“.

Оспорваният доклад, озаглавен „Ако се оплакваме, те ни изгонват“, признава, че Катар, изправен пред порой от критики, е предприел „реформи“, за да подобри отношението към чуждестранните работници, наети в работите по Световното първенство, което ще се проведе на 20 ноември до 18 декември.

Сред тези мерки той цитира създаването на минимална заплата от малко повече от 2000 долара на месец и частичното премахване на системата за спонсорство, която не позволява на работника да напусне страната или да смени работата си.

Но това не променя задължението, за което „хиляди работници трябва да получат компенсация за незаконни разходи за наемане, неплатени заплати и други щети“, каза президентът на Equidem Мустафа Кадри в изявление.

Тези искания съвпадат с тези, формулирани от месеци на други неправителствени организации, като Amnesty International.

Документът, публикуван този четвъртък от Върховния комитет, за да опровергае тези твърдения, цитира 60 работници, които са работили между 2014 г. и 2022 г. на осемте стадиона, където ще се играе Купата, и се стреми да опровергае конкретни обвинения, свързани, наред с други неща, с „култура на страха “, с екстремни климатични условия в работно време, невъзможност за ползване на почивни дни или лишаване от заплата.

Според организаторите от 2014 г. насам е имало „три смъртни случая, свързани с работата, и 37 несвързани“ с подготовката за Световното първенство.

ФИФА от своя страна посочи, че е „в контакт“ с катарските власти „за оценка на информацията, съдържаща се в доклада на Equidem“ и припомни „независимите инспекции“, извършени в работата от Международния съюз на строителите (BWI).

Предишна статияСъединените щати предупреждават, че изменението на климата поставя на карта „живота на планетата“.
Следваща статияМеждинни избори в САЩ: Демократите запазват контрола над Сената след ключова победа в Невада

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук