Начало НОВИНИ Съединените щати предупреждават, че изменението на климата поставя на карта „живота на...

Съединените щати предупреждават, че изменението на климата поставя на карта „живота на планетата“.

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън предупреди този петък на COP27, че изменението на климата излага на риск „живота на планетата“. На срещата на върха, проведена в Египет, президентът обеща, че страната му ще изпълни целта си за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.

„Климатичната криза има отношение към човешката сигурност, икономическата сигурност, екологичната сигурност, националната сигурност и живота на планетата“, каза държавният глава пред представители на почти 200 страни, събрани в Шарм ел Шейх.

Те ще се стремят да намалят своите емисии с 50 до 52% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г. В момента Съединените щати са вторият по големина източник на парникови газове в света, само след Китай, а също и най-големият производител в света на нефт и газ, чието изгаряне генерира CO₂ и метан, двата основни затоплящи газа.

В речта си той отбеляза, че Съединените щати се стремят да избегнат климатичния ад и насърчи други нации да предприемат подобни стъпки. „Всички страни трябва да направят повече. На тази среща трябва да подновим и подобрим нашите климатични амбиции“, добави той.

В скорошен доклад за спешната ситуация, публикуван от Global Carbon Project, беше посочено, че емисиите на CO₂ от изкопаеми горива ще се увеличат с 1% в сравнение с 2021 г. и ще счупят рекорди тази година.

При пристигането си в Египет Байдън проведе и среща с колегата си Абдел Фатах ал Сиси, на която според говорители на Белия дом са били обсъдени проблеми с човешките права, в момент, когато политическият затворник Алаа Абдел Фатах провежда продължителна гладна стачка . Съединените щати вече изразиха „дълбока загриженост“ за задържания и призоваха за освобождаването му, каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Предишна статияАтанасов: Борисов отдавна мечтае да бъде Ахмед Доган в Банкя
Следваща статияОрганизаторите на световното първенство отхвърлиха доклада на НПО за условията на труд в Катар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук