Начало БЪЛГАРИЯ Готви се поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“

Готви се поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“

0

Комисията за финансов надзор готви поскъпване на задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност“. Държавният регулатор предлага покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН – Фонда за незастраховани МПС“ и „Обезпечителен фонд“, пише „Сега“.

Първият фонд изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка „Гражданска отговорност“. В момента вноската е 10.50 лв., а комисията предлага увеличение с 3 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица „Гражданска отговорност“, е „Обезпечителният“. Този фонд изплаща обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). КФН смята, че вноската, която сега е 2.50 лв., трябва да се повиши с левче до 3.50 лв.

И в двата случая държавният регулатор не посочва мотиви за исканото вдигане на вноските с общо 3 лева за полица, което трябва да влезе в сила догодина. Макар че на практика увеличението не е драстично, то означава, че собствениците на автомобили – фирми и граждани, ще трябва да платят за година с над 11 млн. лева повече за „Гражданска отговорност“ (у нас са регистрирани 3.8 млн. превозни средства).

Предишна статияСачева: Колкото по-бързо започнем да говорим за политики, толкова по-бързо ще могат и да се очертаят различните възможности за правителство
Следваща статияПродължава издирването на изчезналото момче от Перник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук