Начало БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов: Смяната на Изборния кодекс преди изборите е неподходяща практика

Янаки Стоилов: Смяната на Изборния кодекс преди изборите е неподходяща практика

0

Смяната на Изборния кодекс преди изборите е неподходяща практика. Но тя подсказва, че партиите се опитват да гарантират своите позиции с оглед на нови, бързи избори.

Това заяви пред БНР конституционния съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той заяви, че не машините, а недоверието в политиката влияе на спада на избирателната активност. Стоилов добавя още, че с въвеждането на машините е постигнат един резултат – рязкото намаляване на недействителните гласове. По думите му е възможно да има косвено отражение и върху контролирания вот и преправянето на протоколи.

„Самата технология на гласуване не решава проблема с все по-голямото недоверие към политиката. Да се смята, че запазването на сегашния начин на гласуване или промяната му, ще повлияе на избирателната активност е или лицемерно, или наивно. Няма значително да се отрази върху мотивацията на хората.“

Бившият правосъден министър отчете още, че ако партиите не успяват да мотивират гражданите да участват на изборите, то по-перспективно би било да се мисли за промяна на избирателната система, а не на начина на гласуване.

Предишна статияАнтон Кутев: Сагата с хартиената бюлетина е ненужна
Следваща статияКонсултациите при Радев продължават с ДБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук