Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Румен Гечев: Сделката за Ф-16 е унизителна и неизгодна за България

Проф. Румен Гечев: Сделката за Ф-16 е унизителна и неизгодна за България

0

Разгорещена дискусия върви в пленарната зала на парламента за сделката за американските изтребители Ф-16.

„През 2019 година американската страна едностранно увеличава с 200 милиона долара офертата за Ф-16. Срещата на българската делегация в САЩ завърши без приемлив резултат. Българската делегация се завръща и докладва че това е не е интерес на България“. Това разказа от трибуната на парламента депутатът от „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

„Какво ще спечели българската страна?, попита той.

Тази сделка е неизгодна за българската държава, подчерта Румен Гечев от БСП. „Ние от следващата година ще трябва да теглим дългове“, заяви добави той.

Румен Гечев нарече сделката за Ф-16 унизителна.

Парламентът трябва да одобри откриването на сметка във Федералния резерв на САЩ, за да може България да получава лихви по авансово платените над 2.1 млрд. лева за първите 8 изтребителя F-16.

„България е абсурдна ситуация – с държавни пари ще изкупуване държавния дълг на САЩ и косвено ще финансираме САЩ“, заяви Цончо Ганев от Възраждане.

„Следващата година имаме увеличаване на държавния дълг на страната с 40 процента, а ние ще изкупуване държавния дълг на САЩ“, каза още  Ганев и подчерта, че „Възраждане не би подкрепила такова безумие“.

„Не трябва да премълчаваме, че служебното правителство внесе проект за закупуване на още 8 самолета,“ добави той.

„Това което се предлага в законопроекта, е да се възползваме от инвестиционното предложение. Не виждам къде е проблемът. Имаме първият произведен самолет Ф-16 Блок 70“, каза Атанас Славов от ДБ по повод откриването на сметката.

Председателят на военната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че 20 милиона лева са пропуснатите ползи от „мотане“ за пакета на документи за покупката на Ф-16. Очаква се Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите от което България ще спечели, каза Гаджев и призова за разум.

Предишна статияЦветан Кюланов: Ако цените на петрола се повишат до 5лв., вследствие на ембаргото, това ще е спекулация
Следваща статияБЛС и НЗОК се разбраха: Клиничните пътеки се увеличават с 8%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук