Начало БЪЛГАРИЯ БЛС и НЗОК се разбраха: Клиничните пътеки се увеличават с 8%

БЛС и НЗОК се разбраха: Клиничните пътеки се увеличават с 8%

0

След дълги и тежки преговори Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз подписаха анекса към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно вчера на брифинг след съвместно заседание между УС на БЛС и НС на Касата, свикано по инициатива на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

С документа се регламентира увеличение на цените на клиничните пътеки в болнична помощ с 8%, а в медико-диагностичната дейност с 18%. То влиза в сила от 1 септември и ще бъде устойчиво и за следващата година. С предишното увеличение от т.г. на клиничните пътеки с 25% по данни на МЗ се очаква общия скок да достигне до 33%.

„С подписването на анекса средствата ще бъдат разпределени по най-прозрачния начин, така че лечебните заведения да получат съответните заплащания. В анекса се описва корекцията на цените на клиничните пътеки, начинът на разпределение на остатъчните средства, прие се методиката за разпределение на излишъка към края на годината, предложена от БЛС, и мисля, че всички страни са удовлетворени“, заяви министър Меджидиев. 

„Това, което направихме днес, е да приключим успешно финансовата година. Най-важното е, че медиците ще получат парите, които им се полагат“, коментира и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му всички са се обединили, че икономия ще има и тя ще бъде разпределена по предложената от БЛС методика – т.е. парите, останали след 8% увеличение а клиничните пътеки, ще се дадат еднократно на болниците в края на годината. Към края на ноември ще стане ясно колко са тези средства, но по предварителни прогнози са около 200 млн. лв.

В Анекса е разписано още, че след приемането на нов бюджет и след като бъдат договорени новите цени за първичната извънболнична помощ и специализираната помощ, то те задължително ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2023 г. „Единственото, което не се знае, е с колко ще бъдат повишени, защото не знаем параметрите на следващия бюджет“, добави Маджаров. 

Битката за новия НРД

Председателят на БЛС обаче подчерта, че в предложението на НЗОК за следващия рамков договор се съдържат много неприемливи за БЛС неща. „Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за НРД 2023-2025, позицията на Лекарския съюз по отношение на преговорния процес по предстоящия Рамков договор и исканите оставки остава непроменена“, посочи той.

От касата предлагат неусвоените пари за първичната извънболнична помощ, специализираната извънболнична помощ и медикодиагностични дейности да се разпределят по ред, определен от тях, а не съвместно с БЛС, с което лекарите не са съгласни. Също така медиците не приемат и ограничението, предложено от НЗОК, лекарите да не могат да работят по два договора с касата на територията на цялата страна, а вместо това – това да става само в болници, които са на територията на една област. Касата предлага джипитата да могат да работят само по един договор с касата на територията на една РЗОК, както и да се възстанови отпадналото изискване за продължителността на профилактичните прегледи, която да се увеличи от 10 на 15 минути.

Предишна статияПроф. Румен Гечев: Сделката за Ф-16 е унизителна и неизгодна за България
Следваща статияМинистри на страните в ЕС ще обсъдят таван на цените на газа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук