Начало НОВИНИ Европейският парламент обяви Русия за страна „насърчаваща тероризма“

Европейският парламент обяви Русия за страна „насърчаваща тероризма“

0

Пленарната сесия на Европейския парламент одобри тази сряда, 23 ноември, резолюция, която квалифицира Русия като „държава, която насърчава тероризма“ в резултат на войната срещу Украйна, и поиска от 27-те страни от блока да придружат това признание.

Резолюцията, приета с 494 гласа „за“, с 58 „против“ и 44 „въздържали се“, също определя Русия като „държава, която използва терористични средства“.

Според резолюцията „зверствата, извършени от Руската федерация срещу украинското цивилно население, унищожаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право представляват актове на терор“.

По същия начин те установяват и „военни престъпления“, се посочва в документа.

Резолюцията призовава Европейския съюз (ЕС) и неговите страни членки да „разработят правна рамка на Съюза за определяне на държави като насърчаващи тероризма и държави, които използват терористични средства“.

Подобна правна рамка би предизвикала „значителни ограничителни мерки“ срещу посочените държави.

Европейския съвет бе призован „да обмисли следващото добавяне на Руската федерация към такъв списък“ и призова партньорите от ЕС да предприемат подобни стъпки.

Мигове след гласуването в Страсбург президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението на евродепутатите.

„Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и да бъде подведена под отговорност, за да прекрати старата си политика на тероризъм в Украйна и по света“, каза той в социалната мрежа.

Правителството на Украйна настоя в призива си към международната общност за това изявление да класифицира Русия като държава, която насърчава тероризма.

Консервативният литовски еврозаконодател Андриус ​​Кубилюс, основният вносител на резолюцията, посочи в сряда, че Русия „не е просто държава, която насърчава тероризма, но също така използва тероризма“.

Поради тази причина той посочи, че това изявление „изпраща силен сигнал. Европа и европейците не могат да останат пасивни, когато нашият съсед нарушава всички международни и хуманитарни стандарти“.

Предишна статияМарин льо Пен: Франция да спре да въоръжава Украйна
Следваща статияКоронавирус в Китай: Рекорден брой случаи, вирусът нараства в цялата страна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук