Начало НОВИНИ Коронавирус в Китай: Рекорден брой случаи, вирусът нараства в цялата страна

Коронавирус в Китай: Рекорден брой случаи, вирусът нараства в цялата страна

0

Китай регистрира най-високия си брой ежедневни случаи на Covid от началото на пандемията, въпреки строгите мерки, предназначени да ограничат разпространението на вируса.

Има огнища в няколко големи града, включително столицата Пекин и южния търговски център Гуанджоу.

В сряда страната регистрира 31 527 случая – повече от пика от около 28 000, регистриран през април, когато най-големият й град Шанхай беше заключен.

Това се случва, когато строгите блокировки продължават да предизвикват епизоди на безредици.

Политиката на Китай за нулев Covid спаси живота в страната с 1,4 милиарда души, но също така нанесе тежък удар на икономиката и живота на обикновените хора.

Нарастващата вълна от случаи обаче също идва седмици след като страната леко облекчи някои от своите Covid ограничения.

Китай намали карантината за близки контакти от седем дни в държавно съоръжение на пет дни и три дни у дома и спря да записва вторични контакти, което позволи на много повече хора да избегнат карантина.

Длъжностните лица също така се стремят да избегнат налагането на общи блокировки от вида, претърпял Шанхай по-рано тази година.

Но изправени пред подновен скок на случаите в Пекин, както и пред първите смъртни случаи от вируса от месеци, властите вече въведоха някои ограничения в няколко района, като затвориха магазини, училища и ресторанти.

Централният град Джънджоу също трябва да наложи ефективно блокиране за 6 милиона жители от петък, обявиха служители.

Това следва бурни протести в огромен индустриален комплекс, принадлежащ на производителя на iPhone Foxconn. Фирмата се извини за „техническа грешка“ в платежните си системи.

Президентът Си Дзинпин каза, че са необходими строги ограничения, за да се защити голямото възрастно население на страната. Нивата на ваксиниране са по-ниски от другите развити нации и само половината от хората на възраст над 80 години имат първични ваксинации.

Докато в Китай се наблюдава увеличение на инфекциите сега, процентът все още е много по-нисък от много други развити икономики в пика на пандемията.

Официалният брой на смъртните случаи в Китай остава нисък – малко над 5200 смъртни случая от началото на пандемията.

Това се равнява на три смъртни случая от Covid на всеки милион в Китай, в сравнение с 3000 на милион в САЩ и 2400 на милион в Обединеното кралство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук