Начало НОВИНИ Стрелба по българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

Стрелба по българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

0

Клубът на гражданското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид отново е бил обект на нападение. По информация на дипломатическите представителства на България в Северна Македония по клуба е стреляно с огнестрелно оръжие, когато той е бил осветен, предаде кореспондентът на БТА.

За изданието „Свободен печат“ говорителят на СВР Охрид Стефан Димоски е казал, че сигналът е получен в 19.12 ч. местно време в сряда. Полицейските екипи, които са отишли на място са установили, че стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки, причинени от оръжие.

За инцидента е уведомен прокурор от СД Охрид, по чиито указания се предприемат мерки за изясняване на произшествието. Пострадали няма.

Само преди два дни неизвестни засега нападатели замеряха помещението на клуба с камъни, като счупиха стъклото и част от светещата реклама, а няколко дни след официалното му откриване пред октомври със земеделско сечиво беше счупена светещата табела.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението срещу „гражданския клуб в Охрид“. „Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната“, се казва в съобщението от МвнР.

От министерството на РСМ призовават „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

Според МВнР на РСМ „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

Журналистът Владимир Перев определи пред БНТ нападението като срам за Македония, но и някои части на българската политика в Северна Македония.

Предишна статияАндрей Гюров: Хората да решат какво бъдеще искаме – дали Никола Минчев да бъде заменен с Вежди Рашидов
Следваща статияРусия: „Помпането“ на Киев с оръжия от Запада води до смъртта на цивилни в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук