Начало НОВИНИ Войната в Украйна: 6 милиона украински домакинства са без ток

Войната в Украйна: 6 милиона украински домакинства са без ток

0

Президентът на Украйна казва, че шест милиона украински домакинства все още са без електричество, след като тази седмица бяха нанесени масивни ракетни удари по страната.

„От тази вечер спиранията продължават в повечето региони и в Киев“, каза Владимир Зеленски в нощното си обръщение.

Броят на засегнатите домакинства е намалял наполовина от сряда, добави той. Но милиони останаха без светлина, вода или топлина с настъпването на зимата.

Говорейки във видеообръщение, президентът Зеленски каза, че столицата и околният регион са сред най-тежко засегнатите от атаките. Той каза, че много жители на града са били без ток „за 20 или дори 30 часа“.

Той каза, че други райони сред най-тежко засегнатите са регионите на Одеса на юг, Лвов на запад, както и Виница и Днепропетровск, които са по-централни.

Президентът Зеленски призова всички да използват уреди, които пестят енергия: „Ако нямате прекъсване на тока, това не означава, че проблемът е приключил. Моля, ако имате ток, това не означава, че можете да включите няколко мощни електрически уреда наведнъж.“

„Трябва да издържим тази зима, зима, която всички ще помнят“, каза той.

Премиерът Денис Шмихал каза, че въпреки атаките почти цялата критична инфраструктура на страната е била свързана отново – включително неща като водоснабдителни предприятия, топлоцентрали, болници и служби за спешна помощ.

Но обикновените хора продължават да се сблъскват с планирани прекъсвания на тока във всеки регион на Украйна, каза той.

Има опасения, че руското насочване към украинската инфраструктура, съчетано със сняг и минусови температури, може да предизвика здравна криза в страната.

Предишна статияПутин се среща с майки на войници и им обещава победа в Украйна
Следваща статияАтанасов: Няма да преговаряме с този, който си стои в сараите и този, който стои в Банкя

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук