Начало НОВИНИ Путин се среща с майки на войници и им обещава победа в...

Путин се среща с майки на войници и им обещава победа в Украйна

0

Руският президент Владимир Путин се опита в петък да утеши майките на войници, воюващи в Украйна, като им каза, че ще реши проблемите с доставките, пред които е изправена армията, като същевременно им обеща победа на бойното поле.

„Ще възложа на президентската администрация и на правителството, както поискахте, да установят пряк контакт с вас, за да ви подкрепят“, каза Путин по време на срещата, проведена в Московска област.

Майките, които не включват наскоро създадения Комитет на майките и съпругите, който е силно критичен към Кремъл, се обявиха за необходимостта от нови униформи, топла храна, надбавки и предложения за работа след участие във военната кампания в Украйна.

„Ние, както казахте, трябва да постигнем целите си. И ние ще ги постигнем. Без съмнение“, каза Путин след изтеглянето на руските войски през последните три месеца от няколко украински крепости, включително северната третина на южната Херсонска област.

Наред с други неща, той признава необходимостта да се „отървем“ от онези служители, които се отнасят към гражданите „с арогантност“ и „студенина“, особено в рамките на мобилизацията, която предизвика изселването на стотици хиляди руснаци в военна възраст.

Откривайки срещата, Путин също каза, че „споделя“ болката на майките, които са загубили децата си на украинския фронт, и призова за създаване на система за рехабилитация на ранени войници.

В тази връзка той подчерта, че във военните болници са покрити едва 38% от леглата, въпреки че днес порталът „Медиазона“ съобщи за 9311 загинали войници, в това число 326 мобилизирани.

Руското министерство на отбраната съобщи за жертви в редиците си само три пъти от началото на военната операция през февруари, последната на 21 септември, когато Путин обяви частична мобилизация.

Путин също така призна, че въпреки че е лесно да се говори в ретроспекция, сега е „очевидно“, че Русия е можела да започне „обединението“ много по-рано, намеквайки за анексирането на четири украински региона, което би предотвратило много смъртни случаи сред цивилни.

„Мислехме, че може да се постигне споразумение и Луганск и Донецк, в рамките на Минските споразумения (…), по някакъв начин ще бъдат обединени отново с Украйна“, каза той.

Много жени се оплакаха в различни региони на страната от липсата на военно обучение и лошите условия, в които техните съпрузи и синове, изпратени на украинския фронт, трябва да служат.

Наскоро създаденият Комитет на майките и съпругите заклеймява, че жените, поканени на срещата с Путин, са свързани с Кремъл. „Владимир Владимирович (бащиното име на Путин), вие мъж ли сте или какво? (…) Тук сме в Москва, готови сме да се срещнем с вас. Очакваме вашия отговор. Или пак се крие?“, каза в социалните мрежи шефът на комисията Олга Цуканова.

Руската опозиция се обърна към Путин, за да подпише указ, който слага веднъж завинаги край на частичната мобилизация, информира EFE тази седмица Емилия Слабунова, депутат от либералната партия Яблоко, след като някои от активистите осъдиха, че в набирането в някои региони продължава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук