Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Людмил Георгиев: Русия ще спечели т.нар. война в Украйна. Светът вече...

Проф. Людмил Георгиев: Русия ще спечели т.нар. война в Украйна. Светът вече няма да е еднополярен

0

Зад видимия пласт прозира нещо друго, а именно страх на партийните елити да поемат управлението на страната в тази ситуация, страх от тотален провал. Този страх е израз на продължаваща вече години наред агония на многопартийната политическа система не само в България, в т.нар. демократичен свят.“

Това мнение изрази в интервю за БНР психологът и университетски преподавател проф. Людмил Георгиев, който сравни ситуацията с маскарад.

Партиите са се превърнали в обикновени бизнес корпорации,“ смята той.

Според него всичко това се дължи на драматичното разминаване между интересите на огромното мнозинство от хората и елитите, а пандемията е ускорила процеса.

Не можем да говорим за пазарна икономика. Не можем да говорим за свободна инициатива. Решенията се вземат от една комисия (ЕК – бел. ред.), която 500 милиона европейски граждани не са избирали“, заяви Георгиев. По думите му няма свободна търговия, има санкции и таван на цени.

„Това пазарно ли е?,“ попита риторично той.

Агонията е драматична и не е възможно връщане назад, смята психологът.

В момента ситуацията е тотален държавен капитализъм, дирижиран капитализъм,“ обясни преподавателят.

„На драго сърце джиросваме отговорността за държавата на силния за момента външнополитически фактор, който заради това покровителства местните елити да правят каквито си щат безобразия. Няма варианти за съпротива. Промени ще има, когато се промени външнополитическата ситуация“, коментира Людмил Георгиев в предаването „Политически НЕкоректно“.

Промените идват. Светът вече няма да е еднополярен, подчерта той.

Русия ще спечели т.нар. война в Украйна, ще се пренаредят пластовете. Налице е цялостно пренареждане на всичко, което ни е познато досега,“ коментира проф. Георгиев.

Психологът допълни, че в бъдеще може да се стигне дотам следващият политически елит да подаде молба „България да членува в БРИКС или в ШОС“.

Това, което наблюдаваме днес, е цивилизационен сблъсък между различни погледи за човека и света, смята Георгиев.

„Сблъсък между секуларната западна цивилизация, за която Бог отдавна е мъртъв, и целия останал свят, който е религиозен. Православна Русия, конфуциански Китай, хиндуистка Индия, ислямският свят, африканският свят, католическа Латинска Америка – тези религиозни цивилизации не могат да приемат секуларния модел, особено последното извращение – ЛГБТИ идеологията. Няма да се съгласи останалият, религиозният свят с това. Или пак ще вървим по стария, типично западен идеологически модел – смятаме, че ние предлагаме съвършеното устройство на човешкото общество и налагаме това със сила, войни и кръв? Е, няма да става повече!,“ коментира професорът.

„Промяната ще дойде с родилни мъки, няма да е бързо и лесно. Чакат ни тягостни години“, прогнозира проф. Георгиев.

Той не е оптимист за перспективите „случващото се в Украйна да не прерасне в нещо много по-сериозно“ и не изключва „в един момент конфликтът да излезе извън рамките на Украйна“.

Не може люлката на западната цивилизация – Европа, да бъде васал на янките. Това е абсурд, но се случва, за съжаление“, изтъкна Людмил Георгиев.

„В България ще продължава агонията на многопартийната политическа система. В Европа ще продължава агонията на обикновените хора, не само тази зима. В годините, които предстоят, ще продължават сблъсъците по всички линии, докато се натамани по някакъв начин този нов световен ред, многополюсният“, обобщи Людмил Георгиев.

Предишна статияНастимир Ананиев: БСП са тръгнали по стъпките на ИТН, въпросът е докъде ще стигнат
Следваща статияКим Чен-ун: Целта ни е да станем най-голямата ядрена сила в света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук