Начало НОВИНИ Европол разби суперкартел, снабдявал 1/3 от кокаина в ЕС

Европол разби суперкартел, снабдявал 1/3 от кокаина в ЕС

0

Полицията е разбила огромен „суперкартел“ за наркотици, който е контролирал една трета от търговията с кокаин в Европа. Арестувани са 49 души в различни страни, включително шестима основни заподозрени в Дубай, съобщи Европол.

В рамките на огромната международна операция са иззети 30 тона от наркотика и са извършени арести във Франция, Испания, Белгия и Нидерландия, се казва в изявление на полицейската агенция на ЕС.

„Наркопласьорите се бяха обединили в така наречения „суперкартел“, който контролираше около една трета от търговията с кокаин в Европа“, заявиха от Европол.

„Мащабът на вноса на кокаин в Европа под контрола и командването на заподозрените беше огромен и в хода на разследванията правоприлагащите органи иззеха над 30 тона наркотици.“

От Европол съобщиха, че Дубай е арестувал двама „високопоставени“ заподозрени, които са свързани с Нидерландия, други двама, свързани с Испания, и още двама, свързани с Франция.

„Единият от нидерландските заподозрени е изключително голяма риба“, заяви пред АФП пожелал анонимност източник от Европол.

Тринадесет души са арестувани в Испания, шест във Франция и десет в Белгия, а 14 души са арестувани през 2021 г. в Нидерландия в рамките на същата операция, съобщи той.

Нидерландските прокурори заявиха, че ще поискат екстрадирането на заподозрените от Обединените арабски емирства.

Един от заподозрените е 37-годишен мъж с двойно гражданство – нидерландско и мароканско, който е задържан за предполагаем внос на хиляди килограми кокаин в Нидерландия през 2020 г. и 2021 г.

„Това са тежки криминални престъпления, отнасящи се до международен трафик на наркотици, главно от Южна Америка през пристанищата на Антверпен и Ротердам“, се казва в изявление на нидерландската прокуратура.

Другият е 40-годишен гражданин с двойно гражданство на Нидерландия и Босна и Херцеговина, се казва в съобщението.

Предишна статияКатар 2022 г.: Китайската телевизия цензурира фенове без маски, докато умората нараства заради политиката на нулев Ковид
Следваща статияФинал на консултациите. Радев днес се среща със Стефан Янев и „Български възход“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук