Начало НОВИНИ Китай: Увеличават се протестите срещу политиката за „нулев COVID“.

Китай: Увеличават се протестите срещу политиката за „нулев COVID“.

0

Стотици хора демонстрираха в неделя в няколко града в Китай, където гневът расте срещу драконовската политика на „нулев COVID“, наложена от властите в продължение на почти три години. В Шанхай, град с повече от 25 милиона души и който претърпя двумесечно блокиране тази година, което предизвика недостиг на храна, стотици хора маршируваха мълчаливо през центъра на мегаполиса.

Според свидетел демонстрантите са показали празни листове хартия — жест, превърнал се в символ на протест срещу цензурата в Китай — и бели цветя, и двата жеста в знак на солидарност със смъртта на десет души преди няколко дни в затворническа сграда, в град Урумчи, Синдзян.

По-късно пристигнала полиция и ги разпръснала, но отвела някои насила, каза свидетел, пожелал анонимност.

Часове по-рано тълпа се събра близо до улица Wulumuqi – мандаринското име на град Урумчи – с хора, скандиращи „Си Дзинпин, оставка, оставка!“ в рядък показ на отхвърляне на китайския президент, според видео, разкрито от социалните мрежи мрежи и геолокирани от информационната агенция AFP.

Паметно бдение за жертвите на пожара в Урумчи се проведе и в Пекинския университет. Според студент, участвал, протестите са започнали в събота вечерта и са се събрали между 100 и 200 души.

Според други записи е имало демонстрации в Чънду и Кантон, но изображенията не могат да бъдат удостоверени независимо.

Въпреки че на китайското население му е писнало от драконовската антипандемична политика, наложена от властите от месеци, смъртта на десет души при пожар в очевидно затворена сграда в Урумчи в четвъртък предизвика актове на отхвърляне в много части на държава.

Бденията и протестите в големи градове като Шанхай, Нанкин или Ухан, според видеозаписи, излъчени в западните социални мрежи, са започнали преди два дни, докато официалната преса мълчи по въпроса.

Китайската столица, особено защитена от огнища от 2020 г. насам, сега преживява най-високите нива на инфекции. Според последния официален доклад тази събота са открити повече от 4300 нови случая, от които 82% са безсимптомни, според здравните власти.

В Пекин протестите започнаха с бдение със свещи и цветя, организирано в памет на жертвите на пожара в Урумчи. „Не искаме PCR или маски, искаме свобода“ беше друг от виковете, скандирани от протестиращите, които пееха и „Интернационалът“ и химни на китайски.

В основните китайски социални мрежи, като Weibo — еквивалент на Twitter, недостъпен в страната — препратките към този протест са под етикета „Парад в Пекин“, но публикациите са цензурирани и изчезват бързо, според това, което беше проверено.

Китайската телевизия, когато излъчва мачовете от Световното първенство, вече не показва зрители без маска в изображенията си, след като този тип кадри предизвикаха гняв сред гражданите, омръзнали от ограниченията срещу Covid-19 в страната им.

Китай е последната голяма световна икономика, която продължава да прилага твърда стратегия срещу коронавируса, наречена „нулев COVID“, която включва блокиране на цели квартали и градове, карантинни периоди и масови тестове.

За да попречи на китайските зрители да виждат тълпи на стадиона без маски, спортната мрежа за видеонаблюдение систематично замени в предаването на мача Япония-Коста Рика изображения, показващи хора, седнали твърде близо един до друг, с кадри, които не различават лицата отблизо

Предишна статияФинал на консултациите. Радев днес се среща със Стефан Янев и „Български възход“
Следваща статияПапа Франциск: жените заслужават „повече място в Църквата“, но изключва възможността те да бъдат ръкоположени за свещеници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук