Начало НОВИНИ Папа Франциск: жените заслужават „повече място в Църквата“, но изключва възможността те...

Папа Франциск: жените заслужават „повече място в Църквата“, но изключва възможността те да бъдат ръкоположени за свещеници

0

Папа Франциск изключи възможността за ръкополагане на жени свещеници и въпреки че призна, че „жените трябва да получат повече място в Църквата“, той настоя, че „не е лишение, че жените не влизат в живота на свещениците“ в публикувано интервю този понеделник.

Йезуитският портал на Съединените щати americamagazine.org публикува обширно интервю с папата в понеделник, в което те правят обширен преглед на състоянието на Църквата в Съединените щати, без да избягват нито един от най-чувствителните въпроси, като абортите, сексуалните малтретиране, извършено от свещеници и ролята на жените.

Папата – който направи интервюто на испански – почти не се отклонява от предишни мнения по всички тези въпроси, като избягва да критикува католическата ортодоксия или специфичното поведение на определени епископи или епархии.

В отговор на въпрос за жените, които са „наранени, защото не могат да бъдат ръкоположени за свещеници“, папата го свежда до теологичен проблем: тук „принципът на Петра, който е този на служението“, и „принципът на Мария, този на жените в Църква“ и потвърждава, че „в нашия катехизис сме пропуснали много да обясним тези неща“.

Той подчертава, че фактът, че „жените не влизат в министерския живот не е лишение, не. Вашето място е много по-важно и това е, което все още не сме развили”.

По отношение на аборта той е категорично против: плодът — казва той — „е живо човешко същество. Не казвам човек, защото това се обсъжда, а човек (…) Честно ли е да се елиминира човек, за да се реши проблем? Справедливо ли е да наемете наемен убиец, за да реши проблем?

Франциск се оплаква, че „проблем като този, който е престъпление, придобива силно политическа интензивност“, нещо, което той тълкува като „липса на пасторалност в начина, по който се подходи към този проблем“.

Интервюиращите настойчиво питаха за реакцията на Църквата по въпроса за сексуалното насилие над непълнолетни от свещеници.

„Църквата направи опция: да не се покрива и оттам се постигна напредък чрез съдебни процеси (…) Когато честните хора видят как Църквата поема отговорността за това чудовище, те виждат, че Църквата е едно, а те са друго насилниците, които са вътре и които са наказани от самата Църква“, каза той.

И въпреки че отново го питат за почти несъществуващите случаи на преследване на епископи, той се ограничава с отговора, че „там трябва да се процедира със същата прозрачност“.

С информация от EFE

Предишна статияКитай: Увеличават се протестите срещу политиката за „нулев COVID“.
Следваща статияУкраинската първа дама обвини Русия, че използва сексуалното насилие като оръжие за война

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук