Начало НОВИНИ Украинската първа дама обвини Русия, че използва сексуалното насилие като оръжие за...

Украинската първа дама обвини Русия, че използва сексуалното насилие като оръжие за война

0

Първата дама на Украйна Олена Зеленска обвини Русия в понеделник, че използва сексуалното насилие като „поредното оръжие в арсенала си“ във войната срещу Украйна.

„Руските войници са много открити по този въпрос. Те говорят за това по телефона със семействата си, според разговорите, които успяхме да засечем“, каза Зеленска, говорейки на международна конференция в Лондон.

„Сексуалните престъпления не са просто въпрос на насилие и заплахи, те са инструменти, използвани като оръжия“, подчерта тя.

Съпругата на президента на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ситуацията няма да се промени, „докато войниците смятат, че могат да се отърват от всякакво наказание“.

По тази линия тя увери, че правителството в Киев „се движи бързо“, за да насърчи съдебните процедури срещу извършителите на сексуално насилие.

„Най-големият ни успех е, че разследването, преследването и приписването на отговорности, издирването на извършителите на тези престъпления се извършва по време на война“, подчерта тя.

„За жертвите е трудно да свидетелстват“, каза Зеленска. „Опасно е, те се притесняват, че военните ще се върнат и ще го направят отново“, категорична бе тя.

Украинската първа дама призова за „глобален отговор“ срещу сексуалното насилие в конфликти, престъпление, което тя описа като „най-жестокия и животински начин за демонстриране на господство над някого“.

Предишна статияПапа Франциск: жените заслужават „повече място в Църквата“, но изключва възможността те да бъдат ръкоположени за свещеници
Следваща статияПортугалия постигна втора победа на Световното първенство с 2:0 над Уругвай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук