Начало БЪЛГАРИЯ Финал на консултациите. Радев днес се среща със Стефан Янев и „Български...

Финал на консултациите. Радев днес се среща със Стефан Янев и „Български възход“

0

Финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет.

Днес държавният глава ще се срещне с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Според Конституцията президентът дава първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ-СДС, а втория – на „Продължаваме Промяната”. Третият се дава на парламентарна група по избор на Държавния глава.

Румен Радев вече заяви, че ако се стигне до там- неговата цел е третият мандат да се връчи чак след Нова година, за да може извънредните избори да бъдат най-рано през март.

За сформиране на техническо правителство с точно разписани точки за работа призова в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Той се съмнява, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще могат да осъществят идеята си кабинет на малцинството.

„Да положим усилия и да подпишем документ за шест месеца, ако не искаме подобни правителства. Ако не искаме да го направим, да кажем на Радев, че отиваме на избори. Не е сериозно намерението на ПП със 72 депутати да правят правителство. Ако са решили да правят кабинет на малцинството, тогава са се разбрали или с ДПС, или с „Възраждане“, но със сигурност не с ГЕРБ и БСП, защото ние показваме техните недъзи“, коментира Борисов в Стара Загора.

Срещу идеята на Борисов за техническо правителство се обявиха Кирил Петков и Корнелия Нинова.

Все още е възможно да има кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Очевидно е, че „Продължаваме промяната“ не искат да разговарят с нас заради Изборния кодекс. Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, ще съберем Националния съвет и ще решим. Много е различно, ако третият мандат отиде при ДБ или при нас. Нека да не гадаем, обяви вчера в Пловдив лидерката на БСП Корнелия Нинова.

При трети мандат – независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките, заяви Стефан Янев. 

„Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти – трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство, което аз наричам 160+“, е позицията на лидера на най-малката парламентарна група – тази на „Български възход“ Стефан Янев. 

Той смята, че фокусът на разговорите трябва да е търсене на решения в краткосрочен до средносрочен период – до 1 година. „Трябва да се търсят решения на социалните проблеми, проблемите с енергетиката и т.н., обясни Янев. Неговото мнение е, че един антикризисен кабинет трябва да е максимално компромисен и приет от партиите.

Попитан дали би бил кандидат за премиер, Янев каза, че това е въпрос на разговори. „Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам“, допълни той. Бившият служебен премиер не скри, че има идеи за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри, но сега не бил моментът да ги обявява. „Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред“, посочи Янев.

ГЕРБ трябва да започне преговори с „Демократична България” още преди връчването на първия мандат, такава позиция застъпи народният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

„Правим всякакви опити да има някакво правителство. Не търсим подкрепа от ПП. Не може да преглътнем това, което се случи последните 10 месеца. Нашите преговори още преди да бъде връчен първия мандат, трябва да започнат от ДБ. Ако не се разберем с тях, то тогава шансовете за някакво правителство намаляват”, каза Добрев.

Предишна статияЕвропол разби суперкартел, снабдявал 1/3 от кокаина в ЕС
Следваща статияКитай: Увеличават се протестите срещу политиката за „нулев COVID“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук