Начало НОВИНИ Война в Украйна: НАТО обещава да предостави повече оръжия и да поправи...

Война в Украйна: НАТО обещава да предостави повече оръжия и да поправи електропреносната мрежа

0

НАТО обеща да даде повече оръжия на Украйна и да помогне за ремонта на критичната енергийна инфраструктура, силно повредена от масирани удари с руски ракети и дронове.

На среща на върха в Букурещ генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг обвини Москва, че „се опитва да използва зимата като оръжие за война“.

Руските удари оставиха милиони украинци без електричество и течаща вода при минусови температури.

Украйна от месеци иска от НАТО по-модерни системи за противовъздушна отбрана.

Съгласно Женевските конвенции атаките срещу цивилни или инфраструктурата, жизненоважна за тяхното оцеляване, могат да се тълкуват като военно престъпление.

По-рано тази седмица главният прокурор на Украйна каза пред BBC, че руските атаки представляват геноцид.

На среща в Берлин министрите на правосъдието от групата на богатите нации Г-7 казаха, че ще координират разследванията на предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна.

„Съдебното разглеждане на зверствата, извършени в Украйна, ще отнеме години, може би дори десетилетия. Но ние ще бъдем добре подготвени – и ще упорстваме толкова дълго, колкото е необходимо“, каза германският министър на правосъдието Марко Бушман.

Руският президент Владимир Путин – който нареди пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари – и други високопоставени служители на Кремъл отричат ​​обвиненията, че руските войски извършват военни престъпления.

В отделно развитие във вторник първата дама на Украйна Олена Зеленска каза на адвокати в парламента на Обединеното кралство в Лондон, че украинците преминават през терор, подобен на този, преживян от Обединеното кралство през Втората световна война, когато нацистка Германия бомбардира градове по време на блиц.

„Победата не е единственото нещо, от което се нуждаем, имаме нужда от справедливост“, каза г-жа Зеленска и добави, че „дойде при вас за справедливост, защото тя ще доведе до края на тази война“.

Говорейки в началото на двудневната среща на външните министри на НАТО в румънската столица, Столтенберг каза: „Русия всъщност се проваля на бойното поле. В отговор на това те сега атакуват цивилни цели, градове, защото не са в състояние да спечелим територия.“

Думите му бяха повторени от външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, който каза, че Русия се стреми да „замрази украинците в подчинение“.

Предишна статияМъск: Twitter върви към „война“ с Apple
Следваща статияДвама българи са задържани в Испания в рамките на международна операция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук