Начало БЪЛГАРИЯ Гешев отново поиска дерегистриране на автомобилите на пияни или дрогирани шофьори

Гешев отново поиска дерегистриране на автомобилите на пияни или дрогирани шофьори

0

Войната по пътищата, разпространението на наркотици и липсата на специализирана прокуратура за борба с организираната престъпност коментира главният прокурор Иван Гешев по време на посещението си в Силистра, на среща с граждани и местни власти.

Закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура доведе до бум на престъпността, каза Гешев, цитиран от БТА.

По думите му по време на специализираната прокуратура всеки месец са били задържани по няколко големи групи за разпространение на наркотици и трафик на хора, а през последната година няма нито една.

Пред общинарите в Силистра Гешев подчерта необходимостта от диалог и взаимодействие между институциите и прокуратурата на национално и местно ниво. Като добър пример в тази насока главният прокурор посочи доброто взаимодействие между прокуратурата и Националното сдружение на общините в Република България.

„Днес са загинали още трима граждани на България при тежка катастрофа в Старозагорско, а шестима са пострадали. Съболезнования на роднините и близките!
Безобразие е това да продължава. Нужен е цялостен подход, ангажирането на държавата и на всички институции, включително изпълнителната власт чрез организационни мерки и контрол. Нужно е ангажиране и на законодателната власт с неотложни законодателни промени“, изтъкна Гешев, цитиран от пресцентъра на държавното обвинение.

„Прокуратурата от 2 години настоява да се вземат спешни мерки. Какво пречи да се дерегистрира автомобил на пиян или дрогиран шофьор за 3, 4, 5 години? Казват, че отнемането на автомобила на такъв водач нарушавало правото на собственост. А правото на живот? След като смятаме, че правото на собственост е повече от правото на живот, тогава нека да дерегистрираме автомобила на такъв шофьор. Има такива модели в Европа. Сега един пиян или дрогиран шофьор може да избира дали да носи наказателна или административна отговорност. Ако убиеш някого, можеш да избереш – няма да влизам затвора, ще платя глоба“, коментира още главният прокурор.

„Има действия, които съдебната власт може да предприеме, и прокуратурата ще направи каквото може, в рамките на своите правомощия, за да въздейства на този процес. Време е тук и сега българската държава да вземе мерки в интерес на българските граждани. Българските прокурори трябва да имат диалог с местната власт и българските граждани, за да можем да решаваме своевременно проблемите им“, изтъкна обвинител №1.

По-рано днес Иван Гешев се срещна с ученици от силистренската Езикова гимназия. Под формата на открит урок той разговаря с тях по теми, касаещи техните права и задължения.

„За мен всеки път е радост да разговарям с ученици. Тези разговори са в рамките на образователна инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите“, коментира главният прокурор.

Предишна статияДонев: Последствията от глупавите управленски решения са трайни и трудно заличими
Следваща статияЖълт код за валежи в почти цялата страна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук