Начало НОВИНИ Войната в Украйна: Боевете ще се забавят през зимните месеци, казва американското...

Войната в Украйна: Боевете ще се забавят през зимните месеци, казва американското разузнаване

0

Боевете в Украйна се забавят и това вероятно ще продължи през следващите зимни месеци, смятат американските разузнавателни агенции.

Въпреки това няма доказателства за отслабваща съпротива от страна на украинските сили, каза директорът на американското разузнаване Аврил Хейнс.

Войната в Украйна вече е в деветия си месец, но Русия е загубила повече от половината земя, която е завзела.

Хейнс каза на форум за отбрана в Калифорния, че по-голямата част от боевете в момента се водят около района на Бахмут и Донецк в Източна Украйна.

Тя каза, че боевете са се забавили след изтеглянето на руските войски от западната част на района на Херсон миналия месец.

„Вече виждаме един вид намалено темпо на конфликта… и очакваме това да бъде това, което ще видим през следващите месеци“, добави тя.

Тя каза, че както украинските, така и руските военни ще се стремят да се подготвят за всякаква контраофанзива след зимата.

„Но ние всъщност имаме доста скептицизъм по отношение на това дали руснаците всъщност ще бъдат готови да направят това“, каза тя.

„Мисля по-оптимистично за украинците в този период от време.“

Хейнс каза, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин няма пълна представа на този етап за това колко предизвикателни са неговите военни.

„Виждаме недостиг на боеприпаси, за морала, проблеми със снабдяването, логистика, цяла поредица от опасения, пред които са изправени.“

Въпреки това, анализатори от Института за изследване на войната (ISW) нарисуваха различна картина в ежедневен преглед, поставяйки под въпрос дали условията на замръзване могат да позволят „по-висок темп на операции с настъпването на зимата“.

Институтът цитира коментари на Сергей Хайдай, областен управител на Украйна в Луганск, който отбеляза, че времето в района на Източен Донбас се променя с настъпването на зимните условия.

Преди това ISW заяви, че е малко вероятно операциите в Донбас да се забавят, тъй като условията на замръзване създават „най-оптималното време на годината за механизирана маневрена война“.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че Украйна не показва доказателства за отслабваща съпротива
Междувременно в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски определи горната граница на цените, поставена от неговите западни съюзници за износа на руски петрол като „слаба“ и каза, че не е „достатъчно сериозна“, за да навреди на руската икономика.

От октомври цените на петрола се понижиха поради по-бавния глобален растеж и по-високите лихвени проценти. Източници от ОПЕК казват, че групата вероятно ще одобри промяна на политиката.

Междувременно службата за сигурност на Украйна заяви, че правителството в Киев налага санкции срещу 10 висши фигури на православната църква, които обвинява, че са подкрепили инвазията на Русия.

Санкциите, които ще замразят активите им за пет години, са последните ходове на украинското правителство срещу религиозни групи, смятани за потенциално подривни.

Предишна статияСЗО изчислява, че 90% от световното население вече има известен имунитет срещу COVID-19
Следваща статияПетков: Тежестта на машинациите намалява, когато гласуват повече хора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук