Начало НОВИНИ ООН призовава за 51,5 милиарда щатски долара за хуманитарна помощ през 2023...

ООН призовава за 51,5 милиарда щатски долара за хуманитарна помощ през 2023 г.

0

Предвид последиците от изменението на климата, принудителната имиграция, риска от глад и войната в Украйна, ООН поиска този четвъртък да събере 51,5 милиарда долара през 2023 г., за да предложи хуманитарна помощ на 230 милиона особено уязвими хора.

„Следващата година ще представлява най-голямата хуманитарна програма“, стартирана някога в световен мащаб, каза пред репортери координаторът по хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс.

Хуманитарните агенции на ООН ще се нуждаят от 51,5 милиарда долара през следващата година, с 25% повече, отколкото през 2022 г. Тези средства ще им позволят да финансират програми, насочени към подпомагане на 230 милиона особено уязвими хора в 68 страни.

ООН обаче не е в състояние да помогне на всички хора в нужда. Общо 339 милиона души ще се нуждаят от спешна помощ през следващата година, повече от 274 милиона души, които са се нуждаели от нея през 2022 г.

Цифра от 339 милиона човешки същества, която е „огромна и депресираща“ според Грифитс. Високопоставеният служител на ООН подчерта, че хуманитарните нужди не са намалели от пика, който са достигнали в резултат на пандемията.

„Сушите и наводненията сеят хаос (…) от Пакистан до Африканския рог. Войната в Украйна превърна част от Европа в бойно поле. Повече от сто милиона души са разселени и всичко това допринася за опустошението, което пандемията причини сред най-бедните“, обясни Грифитс.

Искането за средства, отправено от ООН този четвъртък, се основава на мрачна перспектива. „Пет страни вече изпитват това, което познаваме като условия, близки до глад“, подчерта Грифитс.

Това са Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан, каза Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, пред АФП.

Общественото здраве също е подложено на натиск поради упоритостта на Covid-19 и маймунската шарка, повторната поява на вируса Ебола в Уганда и наличието на множество епидемии от холера в различни страни, особено Хаити и Сирия.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ) вчера отправиха искане за 1,72 милиарда щатски долара за финансиране на план за помощ за повече от 6 милиона венецуелци, които сега живеят като бежанци в 17 страни от региона на Латинска Америка.

Предишна статияРусия и САЩ преговарят за размяна на затворници
Следваща статияИран обяви, че ще започне изграждането на нова атомна електроцентрала

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук