Начало НОВИНИ Русия и САЩ преговарят за размяна на затворници

Русия и САЩ преговарят за размяна на затворници

0

Русия отново подчерта, че успешно дипломатическо споразумение със САЩ може да спаси от затвора тази година известната американска баскетболистка Бритни Грийнър, арестувана през февруари в Москва с течност на основата на канабис и осъдена на 9 години затвор за престъплението трафик на наркотици .

„Винаги има възможност“, каза Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Кремъл, попитан за размяната на затворници тази година. По-рано длъжностното лице беше споменало, че „ако това се случи, несъмнено би било положителен знак, че не всичко е загубено в отношенията между САЩ и Русия“.

Стана ясно, че наред със замяната на Грийнър може да има и тази на американеца Пол Уилън, осъден на 16 години затвор за шпионаж в Русия, за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежава 10 от 25 години в САЩ. Стабилността на въоръжението също се договаря между двете страни.

Сергей Орлов от Фондация Горчаков спомена, че „въпреки факта, че подробностите от срещата на SIE (Службата за външно разузнаване) и ЦРУ в Анкара през ноември почти не бяха разкрити, те може да са важни за установяване на контакти между Русия и САЩ. Високото ниво на делегациите, както и важността на въпроса за обмена на затворници, демонстрират интереса на двете страни да се включат в диалог поне по проблемите на обмена на затворници.

Предишна статияМария Захарова: Не е работа на Вашингтон да ни учи на мир
Следваща статияООН призовава за 51,5 милиарда щатски долара за хуманитарна помощ през 2023 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук