Начало НОВИНИ СЗО изчислява, че 90% от световното население вече има известен имунитет срещу...

СЗО изчислява, че 90% от световното население вече има известен имунитет срещу COVID-19

0

Световната здравна организация (СЗО) посочи миналия петък, че 90% от световното население в момента има известен имунитет срещу COVID-19, въпреки че предупреждават за наличието на нов вариант.

„СЗО изчислява, че най-малко 90% от световното население сега има някакво ниво на имунитет срещу SARS-CoV-2 поради предишна инфекция или ваксинация“, каза Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО, за вируса, който парализира света през 2020 г.

Служителят заяви, че се доближаваме до това да можем да кажем, че извънредната фаза на пандемията е приключила; обаче трябва да внимаваме, тъй като това все още не се е случило.

Въпреки обнадеждаващото съобщение Тедрос не пропусна да алармира за намаляването на наблюдението на заразата, което може да отвори възможността за появата на нов вариант на вируса, който може да преодолее доминиращия омикрон.

„Пропуските в наблюдението, тестването, секвенирането и ваксинирането продължават да създават перфектните условия за появата на тревожен нов вариант, който може да причини значителна смъртност“, предупреди той.

Директорът на СЗО припомни, че преди малко повече от година организацията обяви наличието на нов вариант, наречен омикрон, най-заразният регистриран досега.

От началото на пандемията от COVID-19 се съобщава за съществуването на повече от 500 подварианта на омикрон, които са силно преносими и избягват имунитета, припомни Тедрос.

Досега страните са докладвали на СЗО общо 6,6 милиона смъртни случая от COVID-19 в световен мащаб, както и почти 640 милиона случая на инфекция. От организацията обаче не смятат, че данните не отразяват истинския брой на жертвите.

Миналата седмица имаше повече от 8500 смъртни случая от COVID-19. Цифра, която „не е приемлива“ след три години пандемия, когато „вече имаме толкова много инструменти за предотвратяване на инфекции и спасяване на животи“, подчерта Тедрос.

Предишна статияИран обяви, че ще започне изграждането на нова атомна електроцентрала
Следваща статияВойната в Украйна: Боевете ще се забавят през зимните месеци, казва американското разузнаване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук