Начало БЪЛГАРИЯ Цветозар Томов: Всеки опит да избягаме от машините мирише на Средновековие

Цветозар Томов: Всеки опит да избягаме от машините мирише на Средновековие

0

„Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го направим мирише на Средновековие.“ Това коментира зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Едни избори имат смисъл и значение тогава, когато хората вярват в тяхната участ. Ако има недоверие, тогава по-добре да сменим технологията, добави той.

Според Томов от главните предимства на машинното гласуване е да се избегне субективният фактор при броенето на бюлетините.

„Имаме обаче и при гласуване с бюлетини средства, с които да намалим тези рискове. В парламента беше отхвърлено да направим преброителни центрове, да изнесем броенето извън секционните комисии. Не бива да забравяме, че ние поставяме в много тежко положение секционните комисии, които извършват тази дейност след 14 часа работа и друг вариант, който при сравнително малките секции в България е възможно да съкратим продължителността на изборния ден“, добави той.

По думите му е необходимо обществено обсъждане на Изборния кодекс.

Той коментира и че недействителните бюлетини са по-голям проблем от подправените у нас.

„Трябва да се стараем да се справим с недъзите, въпреки че над 90% изборите протичат честно“, каза говорителят на ЦИК и добави, че недействителните бюлетини са огромен проблем, защото процентът им е висок.

„Не казвам, че няма изборни измами, но влиянието на тези хитрини върху крайния резултат не е толкова голямо“, каза Томов и обърна внимание, че в повечето случаи поправените протоколи са в резултат да се отстранят грешки при изчисления.

Според него част от текстовете в Изборния кодекс имат нужда от вето. Сред тях е приетата промяна за отказа от сравняването на резултатите от броене на разписките със съдържанието на протоколите.

Предишна статияГешев: Прокуратурата няма данни българската граница да се преминава срещу 50 евро
Следваща статияМария Захарова: Не е работа на Вашингтон да ни учи на мир

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук