Начало БЪЛГАРИЯ Политолози: Предложението на Борисов за премиер значи нови предсрочни избори

Политолози: Предложението на Борисов за премиер значи нови предсрочни избори

0
Ако Бойко Борисов бъде предложението на ГЕРБ за премиер, това почти сигурно е сигнал за поредни предсрочни избори. Тази теза представиха пред Българската национална телевизия политолозите Димитър Ганев и Татяна Буруджиева. 

Коментарът им идва на фона на вчерашната заявка на Борисов, който категорично заяви, че “по-добър от него в партията няма”. 

Буруджиева смята, че интрига кой ще вземе мандата от Радев в 10 ч. днес няма – обикновено папката получава председателят на парламентарната група на ГЕРБ. 

“По конституционна процедура мандатът се взима от кандидата за премиер, посочен от парламентарната група, но това по никакъв начин не обвързва партията това да е окончателният ѝ избор при връщането на папката. Ако Бойко Борисов бъде кандидат, това ще е по-скоро послание към твърдия електорат на партията за едни предстоящи предсрочни избори през март. Ако бъде външно лице, това ще бъде мост и послание към други политически полета. Смятам, че вероятността да се изпълни първия и вторият мандат е близо до нулата и възможността за съставяне на правителство минава през третия”, каза Димитър Ганев.

Според Татяна Буруджиева ако ГЕРБ предложат кандидат-премиер, различен от Борисов, то партиите, които евентуално биха се разбрали за третия мандат, ще могат да се разберат и за първия.

„Ако предложението им е на Борисов обаче, това означава, че действително ГЕРБ прави категорична заявка към избирателите си с ясното съзнание, че няма да им изберат правителството“, заяви тя.

Предишна статияИвайло Мирчев: В момента, в който Лионел Меси се събуди, ще реши кой да бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ
Следваща статияБюджетната комисия не прие забраната за износ на горива от руски нефт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук