Начало БЪЛГАРИЯ Радев връчи мандат на проф. Николай Габровски

Радев връчи мандат на проф. Николай Габровски

0

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

Това е проф. Николай Габровски от болница „Пирогов“. Заедно с него при държавния глава отидоха Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

„Очаквам в седемдневен срок да излъчите състав на кабинет, а и като първа политическа сила, вашата отговорност е най-голяма. Нядавам се да е открита удачната формула за съставяне на кабинет. Желая ви успех“, посочи държавният глава, връчвайки папката с мандата.

„Бях номинирам от ГЕРБ-СДС да получа мандта, дълг и въпрос на чест е да положа всички усилия за съставянето на правителство, да предложа кабинет, който да е по-далеч от полическото говорене и по-близо до експертността“, посочи на свой ред проф. Габровски.

Президентът вече проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации.

Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Румен Радев се срещна с „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, заяви преди ден лидерът на партията Бойко Борисов.

Днес Корнелия Нинова бе категорична, че при никакви обстоятелства не биха дали подкрепа си за първия мандат.

Пред БНР Кирил Петков настоя, че не вижда как ще бъде съставено правителство с първия мандат. В неделя съпредседателят на „Продължаваме промяната“ коментира в предаването „Неделя 150“, че има само два начина в България да има правителство:

„Ние предложихме правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция беше отказването от хартиения вот. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот. Двете понятия са несъвместими. След като беше преминато през първото условие, като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика. Единственият друг вариант е да си направят ГЕРБ, ДПС и БСП коалиция в третия манда“.

В петък другите представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат.

Йордан Цонев от ДПС каза, че очакват ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет.

Според председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, левицата няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. 

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс.

Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Предишна статияПетков: Тежестта на машинациите намалява, когато гласуват повече хора
Следваща статияНинова: Мандатът на ГЕРБ няма да успее, няма да получи подкрепа, БСП също няма да го подкрепи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук