Начало БЪЛГАРИЯ Бюджетната комисия не прие забраната за износ на горива от руски нефт

Бюджетната комисия не прие забраната за износ на горива от руски нефт

0

Комисията по бюджет и финанси към парламента не прие при първото четене забраната за износ на нефтопродукти, получени от руски петрол.  Вносител на тази забрана е ДПС. Против законопроекта гласуваха депутатите от БСП и „Възраждане“, а „Продължаваме промяната“ гласуваха „въздържали се“ и така гласовете се изравниха с тези „за“.

Енергийната комисия обаче одобри преди дни законопроекта на ДПС, така че съдбата му ще се реши в пленарна зала. 

От днес влиза в сила регламентът на ЕС с ембартото върху вноса на продукти от нефт от Русия. България обаче получи дерогация за вноса на горивото до края на декември 2024 г. Продължават споровете между отделни политически сили у нас дали България може да изнася нефтопродуктите на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас, а служебният кабинет все още очаква официално становище на Европейската комисия.

Междувременно служебното правителство прие тези дни решение, с което до 5 март 2023 г. се дава разрешение на бургаската рафинерия да изнася продуктите си. „След тази дата навън ще може да се изнасят единствено продукти от руски петрол, които няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар“, обясни вицепремиерът Христо Алексиев.

„България забранява износа на нефтопродукти с произход руски суров петрол, с изключение на някои деривати и съпътстващи продукти, които се получават естествено от производствения цикъл на рафинерията в Бургас. И те няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар и точно поради това да не даваме поводи на „Лукойл“ да затворят рафинерията – затова разрешихме само тези продукти. Това е едно разумно решение. Това решение известно на Европейската комисия то им е пратено“, коментира Алексиев пред журналисти в Брюксел.

„Лукойл Нефтохим“ работи в момента с 60% руски газ и 40% неруски, стана ясно днес на заседанието на бюджетната комисия. 

БСП и „Възраждане“ се противопоставиха на забраната за износ с аргумента, че българският национален интерес е рафинерията да продължи да работи нормално, което да гарантира и конкурентни цени на горивата на вътрешния пазар. Ръководството на „Лукойл Нефтохим“ предупреди, че без възможност да изнасят продукцията, ще бъдат принудени да спрат завода в Бургас.

„Законът нищо няма да влоши. Само ще гарантира, че ще има много ясен контрол върху процесите. Колкото до спирането на работа, точно за това италианската държава влезе в идентичната рафинерия, която се намира там, собственост на „Лукойл“, коментира още Йордан Цонев от ДПС. Според него, ако се наложи, българската държава също трябва да поеме оперативния контрол над бургаската рафинерия.

Предишна статияПолитолози: Предложението на Борисов за премиер значи нови предсрочни избори
Следваща статияЕкшън в Кюстендил: След масов бой простреляха мъж в главата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук