Начало НОВИНИ Путин: Ядреният риск нараства, но ние не сме луди

Путин: Ядреният риск нараства, но ние не сме луди

0

Владимир Путин каза, че заплахата от ядрена война нараства, но настоя, че Русия не е „полудяла“ и няма да използва ядрените си оръжия първа.

Руският президент настоя, че страната му ще използва оръжия за масово унищожение само в отговор на атака.

Говорейки на годишната среща на руския съвет по правата на човека, той каза също, че войната в Украйна може да бъде „дълъг процес“.

Западни служители смятат, че Путин първоначално е планирал бърза победа.

Способността на Русия да използва ядрени оръжия беше подложена на засилено наблюдение, след като нахлу в Украйна през февруари.

„Такава заплаха нараства, би било погрешно да се крие“, предупреди Путин, говорейки за перспективата за ядрена война чрез видеовръзка от Москва.

Той увери, че Русия „при никакви обстоятелства“ няма да използва оръжията първа и няма да заплашва никого с ядрения си арсенал.

„Не не сме полудели, ние сме наясно какво представляват ядрените оръжия“, каза той и добави: „Няма намерение да тичаме по света, заклеймявайки това оръжие като бръснач“.

Путин също така се похвали, че Русия разполага с най-модерните и напреднали ядрени оръжия в света и противопостави ядрената си стратегия на САЩ – които според него са отишли ​​по-далеч от Русия, като са разположили ядрените си оръжия на други територии.

„Ние нямаме ядрени оръжия, включително тактически, на територията на други страни, но американците имат – в Турция и в редица други европейски страни“, каза той.

По-рано Путин настоя, че руската ядрена доктрина позволява само отбранителното използване на ядрени оръжия.

Изглежда признавайки, че планът му да победи в рамките на дни след нахлуването в Украйна се е провалил, Путин призна, че войната може да бъде „дълъг процес“.

Той обаче каза, че резултатите вече са били „значителни“ – например новите територии, които Русия е претендирала незаконно след фалшиви референдуми в четири региона на Украйна.

Той се похвали, че анексиите са направили Азовско море – което граничи с югоизточна Украйна и югозападна Русия – „вътрешно море“ на Русия, добавяйки, че това е стремеж на руския цар Петър Велики. Президентът Путин и преди се е сравнявал с владетел от 17-ти и 18-ти век.

Но – въпреки че претендира за регионите Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк като нова територия на Русия – Москва не контролира напълно нито една от тези области.

Миналия месец руските сили бяха принудени да се оттеглят от град Херсон, единствената регионална столица, която бяха превзели след нахлуването през февруари

Неуспехите на фронтовата линия доведоха до това Русия да се насочи към енергийната мрежа на Украйна, като нанесе масирани въздушни удари в цялата страна,

Въздушните удари причиниха големи щети на енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки милиони без отопление и електричество за часове или дори дни, докато температурите паднаха под нулата.

Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди, че столицата на Украйна, която беше тежко засегната от прекъсванията на електрозахранването, може да бъде изправена пред „апокалипсис“.

„Киев може да загуби електричество, вода и топлоснабдяване. Апокалипсисът може да се случи като в холивудските филми, когато не е възможно да се живее в домове предвид ниската температура“, каза Кличко в интервю за Ройтерс.

Въпреки че в града са създадени отопляеми приюти, г-н Кличко призна, че няма достатъчно за всички жители и хората трябва да са готови да се евакуират, ако ситуацията се влоши.

В Русия всяка потенциална критика срещу нахлуването на Путин беше възпрепятствана пред Съвета по правата на човека.

В навечерието на срещата в сряда 10 членове на съвета, които изразиха съмнения относно войната, бяха отстранени. Вместо това бяха въведени заместници, подкрепящи войната.

Темите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата, също са били внимателно проверени предварително, според независимия руски информационен бюлетин Верстка.

През последните седмици ядрената доктрина на Русия беше подложена на внимателно разглеждане кога могат да бъдат използвани ядрени оръжия, по-специално „тактическо“ оръжие, което може да бъде пуснато на бойното поле в Украйна.

Тактическото ядрено оръжие е за използване в битка, за разлика от по-големите „стратегически“ оръжия, които са проектирани да причиняват масово унищожение.

Предишна статияСемейният бизнес на Доналд Тръмп е осъден за данъчни измами в Ню Йорк
Следваща статия204 са случаите на COVID-19 у нас за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук